6. 4. 2022, 19:10

ZDA s sankcijami nad Putinovi hčerki

Profimedia

Združene države Amerike so od začetka Putinove invazije na Ukrajino proti Rusije uvedle že vrsto sankcij. Zakaj so se tokrat lotili njiju?

Združene države Amerike menijo, da ruski predsednik nekaj svojega premoženja skriva ravno pri svojih hčerah Mariji Putinovi in Katerini Tihonovi, saj je to običajna praksa med rusko elito, je pojasnil visoki uradnik ameriške administracije, poroča N1. Podrobnosti o tem, katero premoženje bi Putin pri njima lahko skril, ni navedel.

Imamo razloge, da verjamemo, da Putin, njegovi pajdaši in oligarhi svoje premoženje skrivajo pri družinskih članih, ki pa so to premoženje dali v finančni sistem ZDA ter drugih držav,” je dejal uradnik. Nadaljeval je, da so zato pomembna usklajena prizadevanja za zamrznitev njihovega premoženja in zaseg luksuznega blaga, kot so avtomobili, jahte in domovi. “Verjamemo, da je veliko Putinovega premoženja skritega pri družinskih članih, zato ciljamo nanje,” je rekel.

ZDA so na seznam sankcioniranih do zdaj dodale že več kot 140 ruskih oligarhov ter 400 ruskih uradnikov, tokrat pa je Bela hiša napovedala nove sankcije proti več pripadnikom ruske elite, med katerimi so poleg Putinovih hčera še žena in hčerka zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ter člani varnostnega sveta, med katerimi sta nekdanji predsednik in premier Dmitrij Medvedjev ter premier Mihail Mišustin. Ob tem bodo uvedene tudi sankcije proti ključnim ruskim državnim podjetjem, seznam teh podjetji bo v četrtek objavilo ministrstvo za finance.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ