26. 4. 2022, 16:15 | Vir: STA

Se bo po Muskovem prevzemu na Twitter vrnil Donald Trump?

Profimedia/fotomontaža
Se bo po Muskovem prevzemu na Twitter vrnil Donald Trump? (foto: Profimedia/fotomontaža)

Po novici o milijarderjevem prevzemu velikega ameriškega podjetja so številni izrazili zaskrbljenost. Pred čim opozarjajo?

Nedavno smo poročali, da je Twitterjev upravni odbor po opravljenem postopku ocenjevanja sprejel 44 milijard dolarjev vreden predlog ameriškega milijarderja Elona Muska za prevzem Twitterja. Zdaj je znano, da naj bi bil posel zaključen še letos.

Javnost je novico o Muskovem prevzemu Twitterja, ki upravlja z istoimenskim družbenim omrežjem, sprejela z mešanimi občutki. Nekateri, kot je soustanovitelj družbenega omrežja in nekdanji izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, so novico sprejeli z navdušenjem. "Elonov cilj ustvariti platformo, ki bo 'maksimalno zaupanja vredna in široko vključujoča', je pravilen," je Dorsey zapisal na Twitterju. "To je prava pot... verjamem v to z vsem srcem," je dodal.

Profimedia

Twitter in svoboda govora

V zadnjih letih sta se dve skupini ljudi še posebej glasno pritoževali zaradi domnevne cenzure na Twitterju: ljudje, katerih objave so bile obravnavane zaradi napačnih ali zavajajočih informacij o koronavirusu, in podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki na platformi ne smejo trditi, da so mu bile volitve leta 2020 ukradene. Oba tabora sta pohvalila Muskovo vizijo.

Twitter je 8. januarja sporočil, da je za stalno blokiral Trumpov račun. Odločitev so sprejeli potem, ko so 6. januarja Trumpovi privrženci vdrli v poslopje zveznega kongresa, ki je potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah.

Nekatere organizacije so tako že izrazile zaskrbljenost glede morebitnega ponovnega odprtja Trumpovega računa. Predsednik največje organizacije temnopoltih v ZDA NAACP Derrick Johnson je Muska posvaril, naj Trumpu ne dovoli vrnitve na Twitter. "Gospod Musk: svoboda govora je čudovita, sovražni govor je nesprejemljiv. Napačne informacije, lažne informacije in sovražni govor nimajo mesta na Twitterju," je tvitnil Johnson.

Trump je pred kratkim sicer dejal, da se ne bo vrnil na Twitter, tudi če bo njegov račun ponovno vzpostavljen, in da bo ostal na svojem spletnem mestu Truth Social.

Profimedia

Še več zaskrbljenih odzivov

Demokratska senatorka Elizabeth Warren je dogovor o prevzemu označila za nevarnega za demokracijo. "Milijarderji, kot je Elon Musk, igrajo po drugačnih pravilih kot vsi drugi in kopičijo moč za lastne koristi," je zapisala na Twitterju. Skrbi je izrazil tudi prvi mož Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) Anthony Romero. "Čeprav je Elon Musk član ACLU in eden naših najpomembnejših podpornikov, je veliko nevarnosti, če je toliko moči v rokah posameznika," je opozoril v sporočilu za javnost.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes spomnil, da mora vsako podjetje, ki posluje v Evropi, ne glede na to, ali gre za avtomobile ali družbene medije, spoštovati evropska pravila. "Gospod Musk se tega dobro zaveda. Pozna evropska pravila na področju avtomobilizma in se bo hitro prilagodil aktu o digitalnih storitvah," je tvitnil Breton.

EU je namreč v soboto zjutraj uskladila akt o digitalnih storitvah, ki prinaša varnejše spletno okolje. Akt uvaja ostrejša pravila za platforme in spletne strani, ki razpolagajo z vrsto prepovedanih vsebin, kot so sovražni govor in slike spolnih zlorab otrok, ter zagotavlja zaščito osnovnih pravic uporabnikov.

Kako je prišlo do prevzema?

"Twitterjev upravni odbor je opravil premišljen in celovit postopek ocenjevanja Elonovega predloga, pri čemer se je namerno osredotočil na vrednost, gotovost in financiranje," je dejal predsednik Twitterjevega neodvisnega upravnega odbora Bret Taylor.

Transakcija, ki jo je soglasno odobril upravni odbor, bo po pričakovanjih zaključena leta 2022, če jo bodo odobrili še delničarji družbe. Ko bo transakcija zaključena, bo Twitter postal zasebno podjetje, so pri podjetju zapisali v  sporočilu za javnost.

V skladu s sporazumom bodo delničarji Twitterja prejeli 54,20 dolarja za delnico. Nakupna cena predstavlja 38-odstotno premijo v primerjavi z zaključno vrednostjo delnic 1. aprila, zadnji dan trgovanja, preden je Musk razkril, da je postal največji delničar Twitterja in da ima v podjetju približno devetodstotni delež.

"Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva," je v ponedeljek zapisal Musk v skupni objavi, v kateri je napovedal prevzem. Ob tem je v objavi na družbenem omrežju Twitter izrazil upanje, "da tudi njegovi najhujši kritiki ostanejo na Twitterju, saj to pomeni svobodo govora."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.