Š. T. | 17. 3. 2023, 20:30

Vrača se na družbena omrežja: odpravili omejitve za račun Donalda Trumpa

Profimedia

Objavljanje so mu sprva prepovedali, ker je kršil pravila glede spodbujanja nasilja, zdaj je dobil dovoljenje, da lahko nalaga nove vsebine.

Donaldu Trumpu so januarja 2021 prepovedali objavljanje videoposnetkov na YouTubu, pri čemer je YouTube takrat navedel, da je njegov kanal kršil pravila glede spodbujanja nasilja.

YouTube je danes ponovno vzpostavil račun Donalda Trumpa, ki je bil po dveh letih začasno izključen iz platforme za izmenjavo videoposnetkov. Ta poteza sledi podobnim odločitvam, ki sta jih sprejela Meta, ki ima v lasti Facebook in Instagram, ter Twitter, ki je v lasti Elona Muska, je poročal BBC.

"Od danes kanal Donald J. Trump ni več omejen in lahko nalaga nove vsebine," je na Twitterju v uradnem sporočilu zapisal YouTube, ki je v lasti Googla.

"Skrbno smo ocenili nadaljnje tveganje za realno nasilje, hkrati pa smo uravnotežili možnost, da volivci v času pred volitvami enakovredno slišijo glavne nacionalne kandidate. Za ta kanal bodo še naprej veljala naša pravila, tako kot za vse druge kanale na YouTubu," so še zapisali v sporočilu.

YouTube je Trumpu že prej prepovedal objavljanje videoposnetkov na svoji platformi nekaj dni po tem, ko so njegovi podporniki 6. januarja 2021 vdrli v ameriški kongres v Washingtonu.

Na stotine upornikov je vdrlo v kompleks, ko je ameriški kongres poskušal potrditi zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah.

Profimedia

Po izgredih so bili začasno ukinjeni tudi Trumpovi računi na Facebooku, Instagramu in Twitterju. Nekaj mesecev pozneje je ustanovil lastno platformo družbenih medijev, Truth Social.

Leta 2022 je Trump napovedal, da se bo leta 2024 potegoval za predsedniški položaj v ZDA, in od takrat so se njegovi računi na vseh teh platformah vrnili.

Na YouTubu ima več kot 2,6 milijona naročnikov, poleg 87 milijonov sledilcev na Twitterju, 34 milijonov na Facebooku in 23 milijonov na Instagramu. Kljub številnim sledilcem pa ni nobenega zagotovila, da bo Trump ponovno začel objavljati videoposnetke na YouTubu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord