Nikola Vuković | 12. 9. 2023, 14:17

Se je Milorad Dodik podpisal pod svojo lastno politično 'smrt'?! Razvpitemu politiku grozi 5-letna zaporna kazen

Profimedia

Sodišče Bosne in Hercegovine je potrdilo obtožnico proti predsedniku Republike Srbske.

Vsi, ki spremljajo politično dogajanje na Balkanu, dobro poznajo slog govora in obnašanja predsednika Republike Srbske Milorada Dodika. Jasno izražanje nacionalističnih pretenzij in konflikt s celotno mednarodno skupnostjo je postalo del prakse tega kontroverznega politika, a hkrati tudi nekaj, kar prebivalcem Republike Srbske ne prinaša izboljšav. 

Milorad Dodik je v zadnjem času spet v središču pozornosti, tokrat zaradi svojih izjav in dejanj v napetem odnosu z visokim predstavnikom Bosne in Hercegovine Christianom Schmidtom. Dodik je že prej postal javnosti znan po svojih izpadih in nacionalističnih izjavah, ki so vedno znova razburkale javnost, tokrat pa je šla zadeva še korak dlje. Zdaj Dodiku grozita celo zapor in prepoved opravljanja političnih funkcij!

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Profimedia

Spor Dodik-Schmidt glede "neizvršitve odločitve visokega predstavnika BiH" s strani predsednika Republike Srbske že nekaj časa buri strasti. Dodik je zavrnil uresničitev odločitev visokega predstavnika, kar je doseglo svojo končno točko s podpisom ukaza o razglasitvi zakona o neuporabi odločb ustavnega sodišča BiH, ki je bil tudi objavljen v uradnem listu.

Glede na to, da Dodik ni želel uresničevati odločitev visokega predstavnika, je Schmidt v kazenski zakon BiH dodal člen o kršitev izvajanja odločitev visokega predstavnika. Tako je tožilstvo Bosne in Hercegovine vložilo obtožnico proti Dodiku in direktorju uradnega lista Milošu Lukiću zaradi kaznivega dejanja "neizvršitve odločitve visokega predstavnika".

Zastave z likom Vladimirja Putina

Nezadovoljstvo Dodika in njegovih simpatizerjev se je tedaj prelilo celo na ulice. Več sto državljanov (večinoma članov njegove stranke) je protestiralo na medentitetni demarkacijski črti med Republiko Srbsko in Bosno in Hercegovino. Ker je protest potekal na razmejitveni črti obeh entitet, je povzročil precej negotovosti med ljudmi. Da bi preprečili konflikt, so na črti povečali tudi prisotnost policije.

Na protestu je bilo možno slišati različne vzklike in opaziti tudi veliko zastav z likom Vladimirja Putina. Takšna poteza privržencev Milorada Dodika je poleg negodovanja oblasti BiH naletela tudi na neodobravanje opozicije v Republiki Srbski, ki je miting označila za "miting podpore Miloradu Dodiku" in ne kot "miting podpore Republiki Srbski", kot so ga poimenovali številni udeleženci.

Dokončno uradno obtožen

Obtožnica je bila nato vložena v začetku avgusta, a je državno sodišče namesto tega, da bi jo potrdilo, odločilo, da obtožnico vrne tožilstvu v popravek zaradi nedorečenosti domnevnega storjenega kaznivega dejanja. Sodišče BiH je včeraj vendarle potrdilo obtožnico, kar pomeni, da je prvak SNSD in predsednik Republike Srbske uradno obtožen in da bo proti njemu potekalo sojenje.

Profimedia

Za kaznivo dejanje, ki ga Dodiku očitajo, je predvidena kazen od pol leta do pet let zapora, grozi pa mu tudi prepoved opravljanja katerekoli politične funkcije. Čeprav so se okoli tega primera vnele številne razprave in besedni konflikti, predvsem glede sprememb kazenskega zakonika in uvedbe dodatnega člena, se vseeno zdi, kot da smo šele na začetku zgodbe, ki bo, kot kaže, dobila sodni epilog. V prihodnjem obdobju bo vsekakor zelo zanimivo spremljati proces, ki bi morda lahko trajno spremenil razmere tako v BiH kot v Republiki Srbski.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol