28. 4. 2022, 17:16 | Vir: STA

Se naposled le pripravlja evakuacija civilistov in ranjenih vojakov iz Mariupolja?

Profimedia

Oglasili so se tudi ujeti obkoljeni borci. Je ruska vojska res uporabila prepovedano orožje?

Predstavnica Združenih narodov v Ukrajini je povedala, da se pripravlja evakuacija iz obkoljenega ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupolj, kjer so po navedbah Kijeva ujeti tako civilisti kot ranjeni vojaki. Hkrati pa so borci ukrajinskega bataljona Azov pozvali vlado k nadaljnji pomoči.

"Odhajam v Zaporožje, da pričnem s pripravami na evakuacijo iz Mariupolja. ZN so popolnoma mobilizirani in pripravljeni, da bi pomagali reševati ukrajinska življenja in ljudem v stiski," je na Twitterju zapisala koordinatorka ZN v Ukrajini Osnat Lubrani.

Ukrajinski borci pozivajo vlado, naj jim pomaga

Medtem pa so borci ukrajinskega bataljona Azov v dramatičnem pozivu iz jeklarne v Mariupolju, ki ga obkrožajo ruske enote, pozvali vlado v Kijevu k pomoči. "Vojaško-politično vodstvo pozivam, naj sprejme odločne ukrepe za prekinitev blokade ali evakuacijo vseh, ki upajo in verjamejo v svojo domovino," je v videoposnetku dejal namestnik poveljnika Svjatoslav Palamar.

Poročal je tudi o novih silovitih napadih in zatrdil, da je Rusija odvrgla ogromno količino fosfornih bomb, katerih uporaba je sicer prepovedana. Pri tem je še dodal, da se borci v mestu vse pogosteje sprašujejo, zakaj Kijev ne izpolnjuje svojih obljub.

Rusija obtožuje brez dokazov

Rusija je že večkrat obtožila bataljon, v katerem prevladujejo nacionalisti, vojnih zločinov, ni pa še predložila nobenih dokazov. Po navedbah ruskih oblasti je preostanek močno uničenega Mariupolja po tednih spopadov že pod ruskim nadzorom.

Po ocenah Azovskega bataljona je Rusija samo v Mariupolju od začetka vojne izgubila za 162 milijonov dolarjev vojaške opreme. Strelivo in uporaba bojnih letal pa naj bi stala še dodatnih 288 milijonov dolarjev. S tem denarjem bi lahko Rusija zgradila šole in klinike ter zagotovila udobno življenje upokojencem, a se je Kremelj odločil, da bo denar porabil za uničenje Mariupolja, je dejal Palamar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord