17. 4. 2022, 10:54

Načrtujete poletni dopust? TO so najlepše plaže ob Sredozemskem morju

Profimedia

Obiščete lahko otok na konici italijanskega škornja z znamenitim vulkanom Etna. Ali se sprehodite po otoku grške boginje ljubezni. Možnosti je več, izberite, katera vas najbolj privabi.

Sicilija, Italija

Največji otok v Sredozemskem morju je Sicilija, ki meri 25.711 km2. Leži na konici ”italijanskega škornja” in ponuja bogato zgodovino in neštetimi možnosti za aktivno preživljanje časa.

Profimedia

Ena najbolj obiskanih točk na Siciliji je zagotovo vulkan Etna, ki je tudi najvišji in eden najbolj aktivnih vulkanov v Evropi.

Prelepe plaže ponujajo sprostitev ob morju, ljubitelji kave ne pozabite poskusiti še pravo sicilijansko kavo!

Sardinija, Italija

Tudi drugi največji otok v Sredozemskem morju pripada Italiji in to je Sardinija. Slovi po čudovitih plažah, prosojno čistem azurno modrem morju in fascinantno neverjetno lepih gorskih formacijah.

Profimedia

Raziskovanje čudovitega otoka vas zagotovo ne bo razočaralo.

Ciper

Tretji največji otok v Sredozemskem morju je Ciper. Otok je razdeljen na dva dela: Republika Ciper in Turška republika Severni Ciper, čeprav slednjo priznava le Turčija.

Profimedia

Na Cipru si lahko pogledate ostanke njegove bogate zgodovine, uživate v najbolj pisani kulinariki, kjer se mešajo vsi možni okusi sveta, ali pa se preprosto sprostite na dolgih peščenih plažah.

Ciper je znan tudi kot otok boginje Afrodite, ki je v grški mitologiji boginja ljubezni, lepote in s tem se ta čudoviti otok vsekakor ponaša.

Korzika, Francija

Korzika je četrti največji otok v Sredozemskem morju. Nahaja se zahodno od Apeninskega polotoka, severno od Sardinije. Upravno je Korzika del celinske Francije.

Profimedia

Površje je pretežno gorato, saj kar 86 odstotkov otoka predstavlja gorat svet, le 14 odstotkov pa je priobalne ravnice. Večina plaž je tako skalnatih in ravno zato je Korzika bolj kot destinacija za poležavanje na plažah znana kot raj za kolesarje.

Kreta, Grčija

Peti največji otok v Sredozemskem morju je hkrati tudi največji grški otok Kreta. Čeprav Kreta zagotovo ne bo pustila ravnodušnih vseh, ki iščejo lepe plaže in čisto morje, pa bodo na Kreti najbolj prišli na svoj račun predvsem ljubitelji zgodovine.

Profimedia

Na otok Kreta je vezano tudi veliko mitologije, med drugimi naj bi bila Kreta tudi rojstni kraj vrhovnega grškega boga Zevsa. Zaradi tega dejstva, naj bi bil otok po pričevanju domačinov še imenitnejši.

Euboea, Grčija

Euboea ali Evia je drugi največji grški otok in šesti največji otok v Sredozemskem morju. Nahaja se vzdolž vzhodne obale celinske Grčije, nedaleč od Aten.

Gre za manj turističen otok, ki pa ima veliko kulinaričnih tradicij, vročih izvirov in zanimivih arheoloških najdišč.

Profimedia

Ne pozabite si ogledati glavne znamenitosti, Evrijske ožine. Dejstvo je, da se morski tok razcepi na severu Evie in se pridruži na jugu. Presenetljivo je, da pretok vode spreminja smer vsakih 6 ur. V tem trenutku lahko na tem mestu opazijo edinstven pojav, imenovan "stoječi" valovi. Nato voda začne krožiti od juga proti severu. In tako se nenehno ponavlja. Pravijo, da je bil sam Aristotel v tem procesu malodušen in ni mogel rešiti uganke te ožine.

Majorka, Španija

Sedmi največji otok v Sredozemlju je španski otok Majorka. Gre za enega od štirih večjih Balearskih otokov, ki ležijo vzhodno od Španije.

Profimedia

Majorka popotnike privablja s preko 250 najrazličnejšimi plažami in prijetnimi temperaturami preko celega leta.

Pred odhodom se vsekakor pozanimajte, kakšna pravila veljajo v državi v zvezi s koronavirusom, da ne boste naleteli na nepotrebne nevšečnosti. 

Povzeto po portalu Potnik.si.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec