19. 12. 2023, 22:15 | Vir: STA

Se obeta novo premirje med Izraelom in Hamasom?

Profimedia

Pripravljal naj bi se tudi sporazum o izpustitvi ujetnikov. 

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije naj bi v sredo odpotoval v Egipt na pogovore o morebitni novi prekinitvi ognja na območju Gaze, ki jo še naprej bombardirajo izraelske sile. Izraelski predsednik Jicak Hercog, ki ima sicer omejene pristojnosti, je prav tako omenil možnost novega premirja.

Hanije naj bi v sredo skupaj z delegacijo odpotoval v Kairo, kjer naj bi se z vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom pogovarjal o "ustavitvi agresije in vojne v Gazi, končanju obleganja in pripravi sporazuma o izpustitvi ujetnikov," je povedal vir, povezan s Hamasom.

Profimedia

Tudi izraelski predsednik Hercog je nakazal na možnost nove prekinitve ognja v Gazi, ki bi omogočila novo izmenjavo ujetnikov med Hamasom in Izraelom. "Izrael je pripravljen na nov humanitarni premor in dodatno humanitarno pomoč, da bi dosegli izpustitev talcev," je dejal.

Ob tem je Hercog dejal še, da si Izrael prizadeva za povečanje količine humanitarne pomoči, ki dnevno prihaja v Gazo, in obtožil humanitarne organizacije, da pri svojem delovanju niso dovolj učinkovite. Slednje pa trdijo, da Izrael z obsežnim bombardiranjem uničuje tudi ključno infrastrukturo, ki je nujno potrebna za učinkovito dobavo pomoči.

Izraelske oborožene sile medtem nadaljujejo operacije in še naprej bombardirajo celotno območje Gaze. Predstavnik izraelske vojske je ob tem po poročanju katarske televizije Al Jazeera sporočil, da so zaključili operacijo v begunskem taborišču Džabalija na severu Gaze, kjer naj bi popolnoma uničili brigade Hamasa in pobili več sto pripadnikov gibanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol