I. D. | 12. 8. 2022, 18:10

Se tudi vam zdi, da zmagovalci več goljufajo?

Profimedia

Te vrste pohlep je bil znanstveno dokazan – poznate koga, ki potrjuje pravilo?

Leta 2016 so v Izraelu izvedli odmeven eksperiment, ki je pokazal, da so zmagovalci spretnostnih iger bolj nagnjeni k temu, da nasprotnikom kradejo pri igrah na srečo, medtem ko so bili veliko bolj pošteni poraženci in tisti, ki se niso videli ne kot zmagovalci in ne kot poraženci.

Sicer majhna, a mnogokrat citirana študija kaže, da tekmovalne zmage pri posamezniku krepijo občutek, da mu nekaj enostavno pripada in s tem spodbujajo goljufanje.

A nova, večja raziskava angleških in ameriških znanstvenikov to prepričanje postavlja na glavo. Z drugimi besedami: zmagovanje ne sili ljudi v goljufijo. Ljudje z izraženim občutkom za poštenost goljufajo manj, ne glede na to, ali so pred kratkim izgubili ali zmagali.

Profimedia

To so dokazali s ponovitvijo izraelskega eksperimenta, igro s kockami, v kateri je sodelovalo 259 ljudi, in dodatno igro metanja kovanca z 275 sodelujočimi. Analiza je pokazala majhno, a ne nepomembno raven goljufanja, kadar je bila v igri finančna nagrada. S tem je potrdila Izraelsko študijo. Vendar zmaga ni pomenila, da bo posameznik v prihodnje goljufal več – enako se je izkazalo tudi za poraz.

Profimedia

Edini dejavnik, s katerim so lahko pojasnili goljufanje, je bil "odpor do neenakosti". Ljudje s to lastnostjo ne marajo neenakih rezultatov, pogosto so to ljudje z močno izraženim občutkom za poštenost. Takšni ljudje nočejo goljufati, saj imajo to početje za obliko nepoštenosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord