12. 5. 2022, 07:43 | Vir: STA

Senat si NE prizadeva zaščiti pravice do prekinitve nosečnosti: vsi so glasovali proti

Profimedia

Demokrati skušajo zaščititi pravico do splava v pričakovanju odločitve vrhovnega sodišča ZDA, kjer konservativna večina načrtuje razveljavitev odločitve istega sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 Američankam zagotovila pravico do splava po vsem ozemlju ZDA.

V ameriškem senatu je vseh 50 republikancev skupaj z demokratom iz Zahodne Virginije glasovalo proti predlogu zakona o zaščiti pravice do prekinitve nosečnosti v ZDA, ki ga je podprlo 49 demokratov.

Demokratom ne bo uspelo, saj kot kaže nimajo niti navadne večine, kaj šele zadostne večine proti obstrukciji oziroma filibustru. 

Podpredsednica Združenih držav Kamala Harris je poudarila, da s tovrstnimi odločitvami  na cedilu puščajo predvsem ženske in dodala: "Odločitev ženske je, kaj bo storila s svojim telesom!" 

Predlog zakona pa je podprl edini demokrat v senatu, ki javno nasprotuje pravici do splava, to je Bob Casey iz Pensilvanije.


Zelo dobro se zavedajo, da jim zakona o zaščiti pravice do splava v sedanji sestavi kongresa ne bo uspelo sprejeti.

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell pa je medtem sporočil, da so demokrati sestavili najbolj ekstremno zakonodajo, kar je možno. "Ne morem verjeti, da je kdo tega sposoben v letu 2022, obliva me srh," je dejal.

McConnell želi status Američank glede pravice do splava znižati celo pod tistega, ki ga imajo v Iranu ali Afganistanu, kjer je splav dovoljen v primeru zaščite življenja nosečnice.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ