19. 11. 2023, 11:12 | Vir: STA

Senator naj bi želel spolno zlorabiti poslanko, zdaj ga je njegova stranka suspendirala

Profimedia

Iz francoske desnosredinske vladne stranke Horizons so v soboto suspendirali senatorja Joela Guerriauja, potem ko je bil aretiran zaradi domnevnega napada na poslanko. Gre za prvi korak na poti k njegovi izključitvi iz stranke. Suspendiran je tudi iz politične skupine v senatu.

Ob tem so iz stranke Horizons, ki jo vodi nekdanji francoski premier Edouard Philippe, sporočili, da "ne bodo nikoli tolerirali niti najmanjšega popuščanja do spolnega in seksističnega nasilja".

Policija je 66-letnega Guerriauja v četrtek aretirala zaradi suma, da je poslanko Sandrine Josso omamil brez njene vednosti z namenom, da bi jo posilil oziroma spolno napadel. Domnevni incident se je zgodil v torek, poslanka pa je kmalu za tem vložila kazensko ovadbo.

Profimedia

Spomnimo

Kot je v petek pojasnila njena odvetnica, je 48-letni poslanki sredinske stranke MoDem postalo slabo, ko je spila kozarec šampanjca. Pri tem je videla senatorja, kako je "v predalu v svoji kuhinji zgrabil majhno plastično vrečko, v kateri je bilo nekaj belega".

"Z neverjetnim fizičnim in intelektualnim naporom je premagala strah in se v zadnjem trenutku rešila iz te zasede," je dejala odvetnica. V poslankini krvi so po dogodku potrdili prisotnost droge, med poznejšo preiskavo senatorjevega doma pa so nato našli prav to drogo, zato so ga prijeli.

Josso se je z Guerriaujem poznala že približno 10 let, a nista bila v intimni zvezi, je pojasnila njena odvetnica.

V prvem uradnem zaslišanju je Guerriau v petek po navedbah AFP zanikal kakršen koli načrt spolnega napada. Grozi mu do pet let zapora in denarna kazen v višini 75.000 evrov.

Dogodek je po navedbah AFP pretresel francosko javnost, pa tudi politični prostor. Stranki obeh vpletenih politikov sta članici aktualne vlade.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord