24. 5. 2022, 09:30

Severna Koreja beleži 3 milijone okužb s koronavirusom

Profimedia

Država ima enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu, saj ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego, nima cepiv proti covidu-19 in je brez možnosti množičnega testiranja.

Severnokorejske oblasti poročajo o skoraj 3 milijonih primerov "vročine", s čimer so potrdile nadaljnje širjenje okužb, za katere se domneva, da gre za okužbe s covidom-19.

Država se namreč sooča s pomanjkanjem testov in ne more ugotoviti, ali so ljudje dejansko zboleli za covidom-19

Kakšni so trenutni podatki? 

Najnovejši podatek o številu okužb je bil objavljen po tem, ko so severnokorejske oblasti v ponedeljek potrdile več kot 134.500 novih primerov bolezni, poroča državna tiskovna agencije KCNA, ki se sklicuje na podatke epidemioloških oblasti.

Do zdaj naj bi zaradi koronavirusa v državi umrlo 68 oseb, medtem pa naj bi približno 2,5 milijona ljudi že okrevalo. Stopnja umrljivosti naj bi znašala 0,002 odstotka.

O zdravstvenem stanju v izolirani državi je znanega malo, vendar Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) domneva, da se še vedno ni začela nacionalna kampanja cepljenja.

Južna Koreja in ZDA sta Pjongjangu že ponudili pomoč, v kolikor jo bodo tamkajšnje oblasti zahtevale, vključno z odmerki cepiva, zdravstvenimi delavci in medicinsko opremo, a se Severna Koreja na ponudbo še ni odzvala.

Kljub velikemu številu primerov bolezni je KCNA poročala, da je Pjongjangu uspelo ohraniti stabilne razmere v državi. Zato se bo proizvodnja v kmetijstvu in tovarnah nadaljevala kot običajno, zatrjujejo v Pjongjangu.

Svetovni program za hrano (WFP) je sicer že pretekli teden ocenil, da je v državi podhranjenih približno 11 milijonov od 25 milijonov prebivalcev. Če zaradi pandemije kmetje ne bodo mogli obdelovati polj, bi se lahko lakota v državi po ocenah analitikov drastično zaostrila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.