La. P. | 25. 7. 2023, 14:39

Sicilija v plamenih: "Še nikoli nismo videli česa takega!” (FOTO)

Facebook/Aeroporto Internazionale di Palermo "Falcone Borsellino"

"Dobesedno smo bili obkroženi z ognjem. Nismo mogli nikamor. Noč smo preživeli kar sredi trga. Res grozljivi trenutki," je za italijanske medije povedal domačin.

Že nekaj dni Evropo pretresajo novice o požarih na grškem otoku Rodos, kjer se trenutno nahaja tudi nekaj sto Slovencev. S požari pa ima težave še ena priljubljena turistična destinacija, italijanski otok Sicilija.

Po poročanju Guardiana naj bi na otoku trenutno divjalo več kot petdeset gozdnih požarov, s katerimi se spopadajo tudi gasilci iz drugih italijanskih regij, velik požar pa se je danes zgodaj zjutraj razvil tudi blizu letališča Falcone Borsellino v Palermu, zaradi česar so do enajste ure ustavili ves letalski promet.

Pred tremi urami so sporočili, da letališče spet obratuje, a da bodo trenutno sprejeli samo omejeno število povratnih poletov, glede odhodnih poletov pa bodo spremljali vremenske razmere.

Sicilija se sooča z ekstremno visokimi temperaturami, posledico močnega vročinskega vala, ki je prizadel večji del južne Evrope. V ponedeljek je živo srebro v Catanii na vzhodni obali doseglo 47,6 stopinje Celzija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. S tem je bil presežen temperaturni rekord mesta iz leta 1999, ko so na tem območju namerili malo manj kot 45 stopinj Celzija. Najvišja kadarkoli namerjena temperatura na Siciliji pa je še vedno 48,8 stopinje Celzija, ki so jo v mestu Floridia namerili leta 2021.

Požari so že terjali tudi smrtno žrtev, 88-letno žensko iz kraja San Martino delle Scale nekaj kilometrov od Palerma, ki je bila zaradi ognja odrezana od sveta in je reševalci niso mogli pravočasno doseči.

Facebook/Aeroporto Internazionale di Palermo "Falcone Borsellino"

"Še nikoli nismo videli česa takega," je prebivalec San Martino delle Scale povedal za tiskovno agencijo Ansa. "Dobesedno smo bili obkroženi z ognjem. Nismo mogli nikamor. Noč smo preživeli kar sredi trga. Res grozljivi trenutki."

Od ponedeljka je bilo po poročanju Guardiana iz krajev Mondello, Capo Gallo in Poggio Ridente evakuiranih že več kot 120 družin, oblaki dima pa se hitro širijo proti središču Palerma. V Catanii na vzhodu Sicilije pa imajo ljudje težave s prekinjeno dobavo elektrike in pitne vode.

Do žgoče vročine, ki to poletje ogroža življenja in sproža gozdne požare, ne bi prišlo brez globalnega segrevanja, ki je posledica človeške dejavnosti, so po poročanju portala Politico povedali nekateri znanstveniki, ki preučujejo klimatske spremembe.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol