9. 7. 2024, 10:43 | Vir: STA

Italijani razdeljeni: je res primerno, da po razvpitem Silviu Berlusconiju poimenujejo ...

Profimedia

Preminuli politik, ki je naslovnice časopisov polnil s škandali, si po mnenju nekaterih zasluži prav posebno čast.

Načrt poimenovanja milanskega letališča Milano-Malpensa po lani preminulem politiku Silviu Berlusconiju v Italiji sproža ostre polemike in nasprotovanje. Glasni so zlasti v opozicijskih strankah, podmladek Demokratske stranke pa je sprožil tudi spletno peticijo proti preimenovanju, ki je zbrala že najmanj 32.000 podpisov.

Minister za promet in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

Minister za promet in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

Profimedia

Končna odločitev v rokah ministra

Vihar se je sprožil v petek, ko je minister za promet in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini naznanil, da je Italijanska uprava za civilno letalstvo (ENAC) odobrila prošnjo dežele Lombardija, da letališče Malpensa poimenuje po Berlusconiju.

"Končna odločitev je v rokah ministra za infrastrukturo in promet in pripravljen sem prispevati zadnji podpis," je zapisal na omrežju X. "V spomin na mojega prijatelja Silvia, velikega podjetnika, velikega Milančana in velikega Italijana. Vedno z nami," je zapisal.

Najava je bila nemudoma deležna kritike milanskega levosredinskega župana Beppeja Sale, ki je upravo za civilno letalstvo obtožil, da je popustila pritisku konservativnih krogov, vključno s Salvinijem, ter predlog sprejela brez posvetovanja s podjetjem SEA, ki upravlja z milanskima letališčema Malpensa in Linate.

Profimedia

Opozicija glasno nasprotuje

Sledilo je tudi zgražanje iz vrst opozicijskih politikov. "Po državnem pogrebu, nacionalnem žalovanju in posebni znamki - dovolj je dovolj," je menil poslanec zavezništva zelenih in levice Marco Grimaldi. Vodja Gibanja petih zvezd v Lombardiji Nicola Di Marco pa v poimenovanju letališča po Berlusconiju vidi "znak popolnega razkroja italijanskih institucij".

Podmladek Demokratske stranke je po poročanju portala Politico v nedeljo sprožil spletno peticijo proti preimenovanju letališča, češ da si to zasluži ime, ki "pooseblja vrednote poštenosti, integritete in služenja skupnosti". "Berlusconi ne odraža teh vrednot, o čemer pričajo številne kazenske obsodbe, ki jih je prejel," so zapisali.

Profimedia

Njegovo kariero zaznamovali škandali

Pod pobudo, ki ponuja številne druge osebnosti, po katerih bi lahko poimenovali največje letališče na severu Italije, se je do danes podpisalo že več kot 32.000 ljudi.

Berlusconi, ki se je rodil v Milanu, je junija lani umrl za posledicami kronične levkemije pri starosti 86 let. V italijanski politiki je vidno vlogo igral skoraj tri desetletja. Kljub škandalom in sodnim postopkom, ki so omadeževali njegovo podobo, je trikrat zasedel položaj premierja.

Njegovi podporniki ga označujejo za političnega in podjetniškega velikana, nasprotniki pa izpostavljajo zlasti njegove obsodbe zaradi utaje davkov ter vpletenost v številne druge pravne spore ter spolne škandale.