M. P. | 4. 5. 2022, 12:55

Na Kitajskem obsedeno razkuževanje zaradi koronavirusa. Ali deluje?

Profimedia

Kitajska se trenutno bori z novim izbruhom okužb koronavirusa, v Pekingu in Šanghaju zato veljajo izredne omejitve, ki so že naletele na odpor ljudi. Kaj se dogaja?

Kljub temu, da velja stroga ničelna toleranca do covida, število novookuženih s koronavirusom na Kitajskem spet narašča. Omejitve se zaostrujejo tako v Pekingu kot v Šanghaju, ki ju je že doletela zapora javnega življenja. Medtem tudi Peking ponovno zaostruje omejitve, ob tem mnoge skrbi, da bo "lockdown" dosegel tudi kitajsko prestolnico.

Obsedenost z razkuževanjem

V Šanghaju je bilo medtem na tisoče delavcev organiziranih v ekipe za razkuževanje območij, s poudarkom na krajih, kjer so gostili bolnike s covidom. Takšno potezo vlada vidi kot ključno za zajezitev širjenja omikrona. 

Kot navaja CNN, gre za edinstvene ukrepe, ki jih v takšni meri ne poznajo nikjer na svetu. Poleg vseh javnih mestnih površin in sredstev javnega prevoza, vključno z letalskim prometom, na Kitajskem namreč razkužujejo tudi embalažo živil v trgovinah ter vse mednarodne poštne pošiljke.

Profimedia

Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da je "zelo malo verjetno", da bi se ljudje lahko s kovidom okužili prek embalaže ali pisemskih pošiljk, so kitajske oblasti večkrat opozorile, da so tudi to prenašalci bolezni, še navaja CNN. Ob tem dodaja, da so mednarodni strokovnjaki na splošno zavrnili, da bi se lahko okužba prenašala prek uvoženega zamrznjenega živilskega blaga iz tujine.

Zaradi tako strogih kovidnih ukrepov in zaprtja mesta so se domačini v nekaterih delih Šanghaja že začeli upirati.

Omejitev gibanja v mestu

Kitajske oblasti so v Pekingu zaprle več deset postaj podzemne železnice in s tem omejile gibanje po prestolnici. Odločitev prihaja v luči poostrenih omejitev zaradi epidemije covida-19, kljub temu da v mestu dnevno zabeležijo le nekaj deset primerov okužb. Medtem so oblasti v Šanghaju poročale o skoraj 5000 novih okužbah.

Kljub majhnemu številu primerov so že zaprli nekatera pekinška stanovanjska naselja, kjer so poročali o okužbah, številni turistični kraji so ta teden zaradi napornih prvomajskih praznikov poostrili omejitve, obiskovalci pa sedaj za obisk javnih ustanov in trgovin potrebujejo dokazilo o nedavnem negativnem PCR-testu.

Ponovno kopičenje zalog

Prebivalci Pekinga so že začeli kopičiti zaloge osnovnih potrebščin, saj jih skrbi, da bi jim lahko oblasti nenadoma ukazale, naj ostanejo doma. Tudi oblasti v Šanghaju poročajo o težavah pri zagotavljanju sveže zelenjave in drugih osnovnih potrebščin ljudem, ki so zaprti, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do zdravstvene oskrbe, ki ni povezana s koronavirusom.

Delavci, oblečeni v zaščitna oblačila, ki škropijo oblake razkužila po mestnih ulicah, fasadah stavb, klopi v parkih in celo parcelah, so postali običajen prizor na Kitajskem v obdobju pandemije.

Medtem pa je mestni upravljavec podzemne železnice v Pekingu danes napovedal zaprtje približno 40 postaj ali 12 odstotkov železniškega omrežja, od katerih je večina v zaprtih območjih. "Vhodi in izhodi postaj bodo zaprti, prestopanje znotraj postaj pa bo še vedno mogoče," je bilo zapisano v obvestilu.

Množično testiranje ljudi

V gosto naseljenem pekinškem okrožju Chaoyang se je v torek začel nov krog množičnega testiranja, hkrati pa so tudi v mestu Zhengzhou oblasti okrepile nadzor, pri čemer je bilo prebivalcem v središču mesta ukazano, naj ostanejo v svojih stanovanjskih naseljih ali doma.

Z množičnim testiranjem, karanteno in policijsko uro tako kitajska vlada še vedno izvaja strogo strategijo ničelne tolerance do covida-19, ki pa je zaradi posebej nalezljive virusne različice omikron sedaj na hudi preizkušnji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.