11. 4. 2022, 10:44

Slabi časi so pred nami: čaka nas huda recesija

Profimedia

Napovedi so bile drugačne, a zgodila se je "nepričakovana" vojna. 

V Rusiji bo po napovedih Svetovne banke bruto domači proizvod upadel za 11,2 odstotka, vojna, ki se je začela konec februarja in zaradi katere je več kot štiri milijone Ukrajincev pobegnilo na Poljsko, v Romunijo in Moldavijo, pa bo imela gospodarske posledice za celotno regijo.

"Naše napovedi kažejo, da je ruska invazija v Ukrajini zavrla okrevanje regije po pandemiji covida-19," je dejala podpredsednica Svetovne banke za območje Evrope in Srednje Azije Anna Bjerde. "To je drugi večji šok, ki je prizadel regionalno gospodarstvo v dveh letih, in prihaja v zelo negotovem času za regijo, saj si številna gospodarstva še vedno prizadevajo okrevati po pandemiji," je dodala.

Stanje dvakrat slabše od recesije, ki jo je leta 2020 povzročila pandemija

Pri Svetovni banki zdaj pričakujejo, da se bodo gospodarstva držav v vzponu in razvoju v Evropi in Srednji Aziji letos skrčila za 4,1 odstotka, kar je velik preobrat v primerjavi s triodstotno rastjo, napovedano pred začetkom vojne. Najhujši so obeti za Ukrajino, katere gospodarstvo je po ugotovitvah Svetovne banke pod hudim pritiskom zaradi zmanjšanih državnih prihodkov, zaprtih ali le delno delujočih podjetij in močno motene trgovine z blagom.

Izvoz žita in druge gospodarske dejavnosti so "zaradi velike škode na infrastrukturi v velikem delu države onemogočeni", je dejal Bjerdejova.

Banka je v svojih napovedih predvidela, da se bo vojna nadaljevala še nekaj mesecev, vendar je opozorila, da so napovedi "podvržene precejšnji negotovosti".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.