STA/Uredništvo | 15. 5. 2024, 20:02

Slovaki poznajo strelca, ki je petkrat pritisnil na sprožilec in hudo ranil premierja

Profimedia/X/@IanBremmer/fotomontaža

Slovaški premier Robert Fico je bil danes hudo ranjen v streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova. 

Osumljenca za streljanje so prijeli, 59-letnega premierja pa so prepeljali v bolnišnico, kjer se borijo za njegovo življenje. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata, iz sveta se vrstijo obsodbe incidenta.

Napadalec je po navedbah slovaških medijev 71-letnik iz kraja Levice. Policija zaenkrat ni podala nobenih informacij o domnevnem napadalcu, ki so ga nemudoma po streljanju pridržali. O njegovi identiteti pa tamkajšnji mediji poročajo, da gre za pisatelja in pesnika Juraja Cintulo. Ta je po več virih streljal iz pištole, za katero naj bi imel dovoljenje. Priče napada so povedale, da je predsednika vlade najprej pozval, naj se mu približa, da bi mu stisnil roko, nato pa začel streljati nanj.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil spodnji posnetek, na katerem napadalec kot svoj motiv navede nestrinjanje z vlado. Slovaški premier Fico sicer velja za populističnega voditelja, naklonjenega ruskemu predsedniku Putinu in madžarskemu premierju Orbanu

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je poudaril, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se čim prej razišče ta incident. Tako kot številni drugi, je tudi on pozval k umiritvi napetosti, današnji dan označil pa kot najhujšega za slovaško demokracijo.

"Naša skupna naloga je, da takoj prenehamo širiti politično sovraštvo," je minister zapisal na Facebooku, ob tem pa poudaril, da bi bilo zelo narobe, če bi se ta nevarna situacija še bolj zaostrila.

Šutaj Eštok je poudaril, da gre za prvi primer v novejši zgodovini Slovaške, da se je nekdo - namesto na volitvah - odločil politično prepričanje izraziti z orožjem na ulici, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu