8. 2. 2023, 11:44 | Vir: STA

Slovenska enota civilne zaščite je prispela v Turčijo, zaradi potresov umrlo že več kot 11.200 ljudi

Profimedia

Turčija je ponoči zaprosila za materialno pomoč. Slovenija je že ponudila vse, za kar je zaprosila, in sicer šotore in grelce, ki bodo zadostovali za 250 oseb ter odeje za 1000 oseb. 

Slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje je ponoči prispela v Istanbul. Tam jo je sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) ter jo s takojšnjim letom premestila v Adano, od koder so jo napotili v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi katastrofalni potresi močno prizadeli.

Na pomoč Turčiji po ponedeljkovih uničujočih potresih je Slovenija poslala skupino sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Ta bo delovala v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Kot so danes sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), bo skupina z delom pričela takoj po prihodu v provinco Hatay.

Profimedia/fotomontaža

Že pred tem je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite v Turčijo prispel slovenski strokovnjak za logistiko, ki bo pomagal pri koordinaciji. Nastanjen je v Ankari, kjer tudi deluje. Še dva podobna strokovnjaka bo Slovenija v Turčijo poslala v primeru, da se izkaže potreba po tem.

Turčija je ponoči zaprosila za materialno pomoč. Slovenija je že ponudila vse, za kar je zaprosila, in sicer šotore in grelce, ki bodo zadostovali za 250 oseb ter odeje za 1000 oseb. Trenutno se še čaka, da Ankara ponujeno opremo sprejme.

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nato pa je območje stresel nov potres z magnitudo 7,5. Po zadnjih podatkih je potres terjal najmanj 11.200 življenj, od tega 8574 v Turčiji, v Siriji pa 2662.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol