N. V. | 28. 7. 2022, 20:17

Slovenski brodolomci na Hrvaškem kljub orkanu pluli z barko

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Le kaj se jim je pletlo po glavi, da so se sredi nevihte odpravili na plutje z barko? Da se je zgodba dobro razpletla, so Hrvati organizirali večjo reševalno akcijo.

Na Hrvaškem so 26. julija izvedli večjo reševalno akcijo. Reševali so štiričlansko družino, katere manjša barka zaradi neurja ni mogla izpluti iz zaliva pri Vrbniku.

Okoli 19.40 se je v reševanje vključila ladja Postaje pomorske in letališke policije Reka, ki je bila v času prijave najbližje prijavljenemu položaju, so sporočili na spletni strani hrvaškega Ministrstva za morje, promet in infrastrukturo.

Z ladjo jih niso mogli rešiti

Nedolgo zatem je posadka policijskega čolna opazila štiričlansko družino, državljane Republike Slovenije, ki se je uspela prebiti do bližnje obale, a zaradi plitvine in neugodnih vremenskih razmer policistom ni uspelo dovolj blizu, zato so reševalci sporočili brodolomcem, naj počakajo na reševanje na kopnem.

Profimedia

Reševanje je bilo organizirano v sodelovanju s pripadniki Hrvaške gorske reševalne službe, ki so jih našli ob 01.05, jih pregledali in ko so ugotovili, da ni poškodovanih, jih pospremili do doma, ter tako akcijo uspešno zaključili.

Poziv jadralcem in rekreativcem na morju

Ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo na spletni strani poziva k vestnemu spoštovanju predpisov o varni plovbi, spremljanju vremenske napovedi in preverjanju ustrezne opremljenosti plovil pred izplutjem, da bi preprečili neželene pomorske nesreče.