P.M. | 14. 1. 2024, 17:31

Smrtonosna aplikacija vzela osem življenj, med žrtvami tudi ameriški komik

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Vsem žrtvam je bila skupna ena napačna odločitev.

Po umorih osmih Američanov v samo dveh mesecih, ameriške turiste, ki potujejo v Kolumbijo, oblasti opozarjajo na nevarnosti uporabe aplikacij za zmenke. Veleposlaništvo ZDA v Bogoti je poročalo, da so bili nekateri od umorjenih turistov omamljeni in oropani potem, ko so se srečali z ljudmi, ki so jih spoznali prek teh aplikacij. O incidentih so poročali iz mest, kot so Medellin, Cartagena in Bogota, kjer je ameriški turizem zadnje čase še posebej v porastu.

Profimedia

Po poročilu veleposlaništva kriminalci v tej državi uporabljajo aplikacije za zmenke, prek katerih tujce zvabijo v javne prostore, restavracije, garaže in nakupovalne centre. Tam jih nato oropajo, nekatere celo umorijo. Včasih so morilci ljudje, s katerimi so se turisti spoznali in srečali ravno prek aplikacije za zmenke. 

Profimedia

Število ropov tujih obiskovalcev se je v Kolumbiji v zadnjih treh mesecih leta 2023 povečalo za kar 200 odstotkov, medtem ko se je število smrtnih žrtev povečalo za 29 odstotkov, vključno z osmimi Američani, ki so umrli med 1. novembrom in 31. decembrom. Med umorjenimi je bil tudi komik in aktivist Tou Ger Xiong, Američan azijskega porekla, ki je bil med počitnicami v Kolumbiji konec novembra ugrabljen in umorjen. Zanj je bilo usodno razmerje z žensko, ki jo je spoznal prek aplikacije. Na enem od zmenkov z njo ga je ugrabila skupina moških in ga v napadu večkrat zabodla, zaradi česar je umrl, je poročal BBC.  

Ameriško veleposlaništvo poudarja, da bi lahko bilo dejansko število tujih žrtev še višje, a se zaradi nelagodja žrtev in slabega pravosodnega sistema o teh primerih pogosto premalo poroča. Opozorilo je tudi, da je večja verjetnost, da bodo napadalci ubili tiste, ki se poskusu ropa poskušajo upreti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol