22. 4. 2022, 18:13

So strokovnjaki svetu pokazali vozilo prihodnosti?

Profimedia

Električna vozila so že na voljo in so zelo popularna. Kaj novega so si zamislili znanstveniki?

Avstralski znanstveniki bodo septembra testirali tiskane sončne panele za pogon električnega vozila na 15 tisoč kilometrski cesti, v upanju, da bo poskus spodbudil javnost k razmišljanju o novih možnostih za preprečevanje podnebnih sprememb. 

Projekt Charge Around Australia (CAA) bo poganjal električni avtomobil Tesla z 18 natisnjenimi plastičnimi solarnimi paneli, vsaka dolga 18 metrov. Plošče se bodo odvile ob vozilu, da absorbirajo sončno energijo, ko jo bo treba napolniti.

Paul Dastoor, izumitelj tiskanih solarnih panelov, je dejal, da bo ekipa testirala ne le vzdržljivost plošč, temveč tudi njihovo potencialno uporabo. "To je pravzaprav idealen eksperimentalni prostor, ki nam bo dal informacije o tem, kako bomo uporabljali in napajali tehnologijo na drugih oddaljenih lokacijah, na primer v vesolju," je povedal Dastoor.

Natisnjeni paneli so laminirana plastika, ki jo je mogoče izdelati za manj kot 1 cent na 10 kvadratnih centimetrov. Plošče so bile izdelane na komercialnem tiskalniku, ki je bil prvotno uporabljen za tiskanje etiket za vino.

Ekipa namerava obiskati približno 70 šol

Dastoor je dejal, da bi uporaba avtomobilskih armaturnih plošč spodbudila Avstralce k razmišljanju o električnih vozilih in bi jim lahko pomagala ublažiti "tesnobo", povezano s ponudbo električnih vozil.

"Iščemo odgovore na težave, s katerimi se soočamo iz dneva v dan zaradi podnebnih sprememb," je dejal Dastoor. Na 84-dnevnem potovanju namerava ekipa obiskati približno 70 šol, da bi učencem pokazala, kaj lahko prinese prihodnost. 

Na vprašanje, kaj bi Elon Musk, ustanovitelj Tesla Inc., lahko rekel o projektu CAA, je Dastoor dejal, da upa, da bo zadovoljen. "CAA kaže, kako je mogoče združiti našo inovativno tehnologijo z razvojem novih rešitev za planet," je dejal Dastoor.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.