1. 6. 2022, 12:19 | Vir: STA

Sodelavka Pussy Riot nima sreče - kaj se ji je spet zgodilo?

Maja letos so nastopile v Ljubljani.

BOBO

Ima schengenski vizum in doslej med potovanji po Evropi s skupino ni naletela na nobeno oviro.

Po aretaciji v Sloveniji je sodelavko ruskega feminističnega kolektiva Pussy Riot Ajsoltan Nijazovo na mejnem prehodu Obrežje v ponedeljek aretirala še hrvaška policija. V nasprotju s postopkom v Sloveniji, kjer je sodnik odredil izpustitev, je hrvaški sodnik v torek zanjo odredil ekstradicijski pripor.

Članice skupine Pussy Riot so se v ponedeljek odpravile iz Slovenije na Hrvaško, kjer so v Muzeju moderne umetnosti v Zagrebu imele koncert. Zataknilo se je na meji, kjer je Nijazovo na podlagi 20 let stare Interpolove tiralice aretirala hrvaška policija.

"Z odločitvijo iz Slovenije smo pripotovali do meje s Hrvaško, kjer jo je prijela hrvaška policija. Ni jim bilo mar za naša pojasnila, pokazali smo jim slovenske papirje in njene švicarske dokumente, a so jo vseeno aretirali in rekli, da bo morala na sodišče," je dejala članica skupine Marija Aljohina.

Tiralica je bila, kot je novinarjem po njeni aretaciji v Sloveniji pojasnil agent skupine Aleksander Čeparukin, izdana, ker naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo.

Ker je bil na Hrvaškem v ponedeljek praznik, je Nijazova pred sodnika prišla šele v torek. Postopek je zaradi izdane Interpolove tiralice potekal enako kot v Sloveniji, le da se je sodnik okrožnega sodišča v Zagrebu glede pripora odločil drugače in ji zdaj grozi deportacija v Turkmenistan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord