K. Ž. | 4. 4. 2024, 10:06

Bizarno: podjetje obtožila seksizma, ker je bila primorana delati ob sobotah (tako se je razpletla zgodba)

Profimedia

Strojevodja je bila prisiljena delati tudi ob sobotah, zaradi česar je podjetje obtožila seksizma.

Iz Velike Britanije prihajajo vesti o prav nenavadnem primeru, v katerem je kljub izgubi na sodišču strojevodja prejela odškodnino v višini 3.150 evrov. Strojevodja londonske podzemne železnice je namreč trdila, da je bila spolno diskriminirana, ker je bila prisiljena delati ob sobotah. Sodišče je njene navedbe zavrnilo.

Nicola Jones je podjetje London Underground privedla na sodišče, potem ko so ji povedali, da bo morala delati vsako drugo soboto, da bo tako kakovost storitev omrežja ohranjena, poroča Daily Mail. Izkušena strojevodja, ki je imela sedež v Hainaultu v severovzhodnem Londonu je že leta 2013 zahtevala vsako drugo soboto prosto, da bi lahko skrbela za svojega otroka.

Profimedia

Po njeni vrnitvi z bolniške leta 2021 je podjetje zavrnilo njeno prošnjo. Sodnik Stephen Shore je zavrnil trditve Jonesove glede neposredne in posredne diskriminacije na podlagi spola. Dejal je, da ni nobenih dokazov, ki bi kazali, da bi hipotetičnega moškega obravnavali drugače.

Tudi njen zahtevek glede viktimizacije je bil neuspešen, vendar ji je sodišče vseeno dodelilo odškodnine, saj je razsodilo, da podjetje ni ravnalo razumno, ko je obravnavalo njeno zahtevo. Delavci v Hainaultu morajo običajno oddelati približno 50 odstotkov vseh koncev tedna. Na sodišču so še dejali, da delo ob koncu tedna pri večini strojevodij ni priljubljeno, saj mora osebje delati v nekoliko daljših izmenah kot med tednom.

Profimedia

Jonesova za podjetje dela že od leta 2001, takrat pa je šefom povedala, da mora delati izmene, ki niso ob enakem času kot moževe, saj mora nekdo skrbeti za njunega otroka. Njen mož, voznik avtobusa, mora namreč delati vsak konec tedna.

Novembra 2020 pa so Jonesovo obvestili, da se njena običajna prilagodljiva delovna ureditev bliža koncu, saj ima to škodljiv vpliv na kakovost storitev podjetja. Po bolniški se je Jonesova vrnila na delo, kjer ni mogla več opravljati svojega običajnega dela in je dobila izmeno na postaji Liverpool Street. Tako ni mogla delati v enakih izmenah kot v Hainaultu, so sporočili s sodišča. Njeno zahtevo so zavrnili na podlagi pojasnila podjetja, kjer so dejali, da Jonesovi ne morejo ugoditi, saj bi potem še preostali zaposleni zahtevali izmene ob urah, ki jim ustrezajo. "Niso je zavrnili na podlagi spola," je zaključil sodnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord