N.Z. | 22. 7. 2022, 14:48

Softver, ki neverjetno natančno ugane izid oboroženih spopadov, napovedal, kdaj bo konec vojne v Ukrajini

profimedia

Jon Czarnecki, ki je ustvaril MCOSM, pravi, da program pravilno napove izid v kar sedmih od desetih primerov.

Izid vsake vojne in spopada je odvisen od mnoštva različnih dejavnikov. Spremenljiv je tako veliko, da si doslej praktično nihče ni upal z veliko gotovostjo napovedovati, kaj in kako se bodo stvari razpletle. Zdaj pa bi se to lahko s pomočjo umetne inteligence tudi spremenilo, med drugim piše Jutarnji list.

Del softverja, ki se ukvarja s prav tovrstnim napovedovanjem, je dobil ime MCOSM (skrajšano za Major Combat Operations Statistical Model), razvili pa so ga inženirji kalifornijske podiplomske šole Naval.

Kako deluje?

Na kratko: MCOSM poganjajo algoritmi, ki temeljijo na podatkih o 96 bitk, spopadov in vojn od začetka prve svetovne vojne do danes. Ko so pričeli dobivati informacije o prvih pritiskih Rusije, ki si je prizadevala zavzeti Kijev in si tako pokoriti Ukrajino, je softver predvidel (na lestvici od 1 do 7), da je ’operativni uspeh’ napadalca vreden ocene 2, branilca pa kar 5. Napoved je bila pravilna, saj so že 25. marca ruske sile opustile načrte zavzemanja Kijeva in svoje cilje omejile na vzhod in jug Ukrajine.

Za napoved MCOSM-a je potrebno, da uporabniki ocenijo 30 spremenljivk (od tega, kakšne so stopnje in pomembnost posamičnih bitk, do vohunskih podatkov, pripravljenosti zračnih in drugih sil, logistike, sinhronizacija operacij, sprejemanje odločitev in drugo).

The Economist je zaradi napačnih predvidevanj sicer naprednih ameriških modelov in ekipe iz Kansasa, ki šteje več kot 290 prognostikov, zdaj zaprosila za napoved prav Czarneckega. Ta je MCOSM uporabil za napovedovanje izida trenutne druge faze rusko-ukrajinskega spopada, v katerem največjo vlogo igra topništvo.

In kaj pravi MCOSM?

Najprej je predvidel, da:

  • bo Ukrajina zadržala niz kvalitativnih prednosti, da pa se te zmanjšujejo,
  • bo Rusija še naprej v večji meri v boljšem položaju glede oboroženosti.

Czarnecki in njegovi algoritmi zato napovedujejo ’operativni uspeh’ z oceno:

  • 5 točk za Rusijo
  • in 5 točk za Ukrajino.

Ali povedano drugače: sledi velik zastoj in nihče ne bo zmagal.

V šahovskem jeziku je prognoza skratka: pat.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord