STA/M.P. | 29. 9. 2022, 18:14

Danska kraljica je vnukom odvzela prinčevske nazive, razlog vas bo res presenetil

Profimedia

Poteza trenutno najdlje vladajoče monarhinje na evropski celini naj bi sledila trendom kraljevih palač drugod po Evropi in po svetu.

Margareta II. je štirim od skupno osmih vnukov odvzela prinčevske nazive. Kot razlog za to odločitev so iz kraljičine palače sporočili, da monarhinja želi s tem olajšati življenje otrokom njenega mlajšega sina, princa Joachima. Štirje otroci 54-letnega prestolonaslednika Frederika medtem ohranjajo svoje nazive.

V skladu z napovedjo štirje kraljičini vnuki, Nikolai, Felix, Henrik in Athena, ki so stari med 10 in 23 let, od 1. januarja 2023 dalje ne bodo več smeli koristiti prinčevskih nazivov, bodo pa še vedno grofje oziroma grofica hiše Monpezat, iz katere izvira njihov pokojni oče.

Profimedia

Kot so še sporočili iz palače, bodo tako vnuki lahko "oblikovali svoj obstoj, ne da bi jih pri tem omejevali posebni dejavniki in dolžnosti," ki jih prinaša povezava s kraljico.

Mati dveh najstarejših sinov princa Joachima, grofica Alexandra, je za danski časnik B.T. dejala, da jo je odločitev kraljice Margarete "šokirala", rekoč da se otroka čutita izključena in da ne razumeta, zakaj jima "odvzemajo identiteto".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol