Ni. Vu. | 30. 10. 2023, 13:19

Šokantni prizori: v arabščini kričali "bog je velik", prebili varnostne kontrole in se zapodili proti letalu iz Tel Aviva (VIDEO)

Omrežje X

Tarča so bili potniki iz izraelske prestolnice.

Na mednarodnem letališču v Mahačkali v ruski republiki Dagestan je včeraj zvečer prišlo do nasilnega vdora, in sicer zaradi letala, ki je prispelo iz Tel Aviva. S palestinsko zastavo in vzkliki "bog je velik" v arabščini je več sto ljudi, večinoma moških, nasilno vdrlo v letališko stavbo, prebilo varnostne postaje in se pognalo proti pisti, kjer je pristalo letalo iz Tel Aviva, poročajo ruski mediji. Nekateri so se povzpeli celo na streho letališke stavbe.

Na videoposnetku, ki se je pojavil na družbenih omrežjih, je videti skupino moških, ki poskušajo prevrniti policijski avto na pisti. Potniki iz Tel Aviva so ostali zaklenjeni v letalu, na enem od posnetkov pa se sliši kapetan letala, ki potnike obvešča, naj ne poskušajo odpirati vrat, saj je zunaj "jezna množica". Na prizorišče je prispela tudi Rosgvardija, ruska posebna vojaško-policijska enota, opremljena za "razbijanje" demonstracij. Preiskovalna komisija Dagestana je izdala obtožnice za kaznivo dejanje "masovni izgredi", je sporočila dagestanska policija. Policija je prav tako sporočila, da bo razkrila identiteto vseh izgrednikov, saj je letališče opremljeno s sistemom videonadzora. Letališče je bilo zaprto za nadaljnje pristanke in vzlete, poroča RIA Novosti. 

Ruska policija je danes že identificirala določene udeležence incidenta, kot je bilo prej napovedano, in obenem sporočila, da je bilo v incidentu ranjenih devet policistov, od katerih sta dva hospitalizirana. Ruske varnostne sile so v nedeljo pozno zvečer objavile, da so bile vse "neavtorizirane osebe" odstranjene iz letališča Mahačkala in da je situacija pod nadzorom. Letališke oblasti so sporočile, da bo letališče ostalo zaprto do 6. novembra.

Kot lahko vidimo, se situacija po vsem svetu v zvezi z izraelsko-palestinskim konfliktom v Gazi vse bolj zaostruje, mednarodna skupnost pa še vedno ostaja razdeljena glede podpore eni ali drugi strani. Medtem ko voditelji ZDA in zahodne Evrope izraelskim silam izražajo podporo, se zdi, da je večina običajnih ljudi in svetovne javnosti vse bolj na strani palestinskega ljudstva v Gazi. 

Fotografije in posnetki iz Gaze ter humanitarna katastrofa, ki se dogaja, so opozorili celotno javnost in Združene narode, ki poskušajo preko protestov in humanitarne pomoči pomagati palestinskemu ljudstvu. Incident na ruskem letališču je le eden od mnogih, ki se še vedno dogajajo po svetu in izražajo podporo Palestincem. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol