N. V. | 16. 3. 2023, 16:14

Kupci šokirani: v znani trgovini kupili oblačila in staknili garje (tam zagotovo nakupujete tudi vi)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Le v enem mesecu je bilo prijavljenih osem primerov garij. Vsem obolelim je skupno, da naj bi nakupovali v trgovski verigi, ki je tudi pri nas zelo priljubljena.

Osem oseb v Črni gori je v obdobju od februarja 13. do 13. marca 2023 dobilo garje: na trebuhu in hrbtu so se jim začeli pojavljati izpuščaji.

Trem osebam je bilo skupno, da so nedavno kupili oblačila v trgovinah Zara v Podgorici.

V trgovino so poslali higiensko inšpekcijo, je za črnogorski portal Pobjeda potrdila Ana Vujošević, direktorica Uprave za inšpekcijske zadeve v Podgorici.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Inšpekcija pojava garij ni povezala s trgovino

Inšpekcija glede na dinamiko prejetih prijav pravi, da ni mogoče sklepati, da obstaja povezava s trgovino Zara v Podgorici. Poudarili so, da so garje nalezljiva kožna bolezen, ki je razširjena po vsem svetu.

Kaj so garje?

Garje so nalezljiva kožna bolezen, ki se prenaša z neposrednim stikom s kožo okužene osebe ali z uporabo iste posteljnine, oblačil ali spodnjega perila z okuženo osebo. Slabe bivalne razmere spodbujajo bolezen: neustrezna higiena ali slaba splošna in zdravstvena kultura.

Profimedia

Glavni simptom je srbenje, ki je najhujše ponoči. Kožne lezije se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, običajno pa jih najdemo na rokah, zapestjih, komolcih, prsih, pazduhah, pasu in dimljah.

Ljudje, ki nikoli niso imeli garij, običajno občutijo simptome štiri do šest tednov po stiku z okuženo osebo. Ljudje, ki so preboleli garje, lahko prej opazijo kožne spremembe, običajno v nekaj dneh, lahko pa traja do enega tedna.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol