Marijana Podhraški | 2. 3. 2023, 20:00

Špansko mesto, ki velja za najsrečnejše v Evropi: "Tu se bom upokojila in srkala sangrio na plaži vsak dan"

Profimedia

“Pa vi ste iz domovine Luke Dončića, moj fant je njegov velik oboževalec,” me je ob prihodu navdušeno pozdravila mlada receptorka hotela. Od tu naprej je šlo vse le še navzgor.

Že sama misel na vročo in strastno deželo na jugu stare celine marsikomu pospeši srčni utrip. Toda verjeli ali ne, življenje je v Španiji lahko tudi umirjeno in skoraj po švicarsko urejeno, o tem pa sem se sama prepričala. V deželi flamenka, sangrie, pršuta, paelle in Pabla Picassa je obmorska Valencia že nekaj časa na vrhu svetovnih lestvic, ki merijo življenjsko kakovost. Do nedavnega še ne tako zelo znana španska destinacija se je po podatkih organizacije Expat Insider lani zavihtela celo na prvo mesto po priljubljenosti med t. i. expati oziroma izseljenci po lastni izbiri.

Valencia leži sredi istoimenske pokrajine Valencie, kakšnih tristo kilometrov južno od Barcelone in ima okoli milijon prebivalcev.

Valencia leži sredi istoimenske pokrajine Valencie, kakšnih tristo kilometrov južno od Barcelone in ima okoli milijon prebivalcev.

M.P.

Cenovna dostopnost do ugodja

Valencia je tretje največje špansko mesto, takoj za Madridom in Barcelono. Čeprav turistov iz Slovenije in Hrvaške tu ne manjka, saj nas z mestom povezuje direkten nizkocenovni polet iz bližnjega Trsta, pa med svetovnimi turisti za zdaj še ni dosegla statusa obveznega obiska. In "hvala bogu, da je tako", pravi moja ameriška znanka, ki se je v Valencio preselila pred skoraj petimi leti. Zakaj ravno sem? Zaradi veliko nižjih cen nepremičnin, urejenosti in zelo ugodne klime skozi vse leto. “Življenje je tukaj bolj preprosto in manj stresno kot kjerkoli drugje, kjer sem živela doslej.” 

M.P.

Seveda je vse lažje, če imaš lastna sredstva preživljanja, delaš na daljavo ali prejemaš pokojnino iz matične države. Vendar tu za svoj denar dobiš veliko več, ob tem pa takoj našteje: od sončnih plaž, nizkih življenjskih stroškov, sproščenega življenjskega stila do odlične zdravstvene oskrbe in izjemno bogate kulture. "Valencia ima infrastrukturo velikega mesta, vendar ti daje zelo prijeten občutek domačnosti, vsak del mesta je kot zasebna vasica, tu so še ogromna plaža, odlično nočno življenje, hrana je neverjetna in če si ljubitelj rdečega vina, kot sem jaz, je zares popolna," je iskrena nekdanja zaprisežena Newyorčanka, ki se je po testnem prvem letu odločila tudi za nakup stanovanja le nekaj kilometrov zunaj mesta.

M.P.

"Tu se bom upokojila in srkala sangrio na plaži vsak dan," zaokroži. Če bi iskala dlako v jajcu, bi se lahko obregnila ob nekoliko počasno birokracijo, s katero se je ob selitvi soočila. A kot pravi, se ji v resnici nikamor mudi. "Mañana" (španska beseda za jutri, ki jo v Španiji pogosto uporabljajo za prelaganje obveznosti, op. a.) ji je sčasoma že zlezla pod kožo.

M.P.

Veselje do hrane, pijače, življenja  

Da Španci ljubijo dobro hrano in pijačo ob kombiniranju najrazličnejših tapasov (prigrizkov, op. a.) in dobrem vinu, je že dolgo znano. V Valencii, ki je rojstni kraj slavne španske paelle in raj za ljubitelje morske hrane, to še posebej pride do izraza. Na njihovih vinskih kozarcih nikoli ne boste opazili črtice, ki izmeri deci ali dva, vino ti natočijo "na oko", skoraj po pravilu za prst ali dva več. Tudi če si naročite celo buteljko, kar je pri lokalnih prebivalcih običaj, boste zanjo odšteli desetaka, ponekod morda le nekaj evrov več.

Toliko jedi in vin na pokušino nimajo nikjer.

Toliko jedi in vin na pokušino nimajo nikjer.

M.P.

Kot drugje po Španiji ljudje tudi tukaj radi jedo zunaj, še najraje pozno v noč, glasen smeh je obvezna sestavina večera, razidejo pa se šele po dolgem poslavljanju, polnem pristnih objemov in poljubov na lica.

Mercado Central, osrednja pokrita tržnica, kjer prevladujejo siri, olive, viseče šunke ter stojnice s sveže stisnjenim sokom iz valencijskih pomaranč.

Mercado Central, osrednja pokrita tržnica, kjer prevladujejo siri, olive, viseče šunke ter stojnice s sveže stisnjenim sokom iz valencijskih pomaranč.

M.P.

Do turistov so domačini zelo prijazni, že po prvem dnevu sem se tu počutila zelo dobrodošlo in varno, v vsem času nisem nikjer zasledila klasičnih turističnih prevar, ki so velikokrat obvezen del obiska mnogih drugih turističnih mest. Plačaš, kar v gostilni naročiš, in niti centa več, poleg tega je postrežba v lokalih in restavracijah hitra in izjemno ljubezniva.

Enako velja za njihove pokrite tržnice, kjer je na pretek najrazličnejših lokalnih dobrot, na njih pa se lahko naješ za ves dan. Avtomobilov na pločnikih ne boste videli, večina transporta je v glavnem na električni pogon, zato prometnega hrupa skoraj ni slišati.

M.P.

Bližina morja in dobra povezanost

O tem, da si vse več tujih državljanov Valencio izbira kot destinacijo za upokojitev, mi je že večkrat v preteklosti omenila tudi v Bruslju živeča slovenska prijateljica. Takšno odločitev je sama sprejela že pred leti. "Živela sem v različnih evropskih in svetovnih mestih, a življenje tukaj se mi zdi popolno." Tu je že kupila nepremičnino, o mestu pa govori samo v presežnikih.

M.P.

Prej je že živela v Madridu, vendar ji v Valencii ustreza predvsem bližina morja, hkrati ima mesto dobre povezave z notranjostjo države, do Madrida je denimo le uro in pol vožnje s hitrim vlakom. "V primerjavi z Madridom Valencia ni betonska džungla, v kateri potrebuješ ure, da prideš nekam," pravi. "Tu je tudi veliko zelenih površin in možnosti za rekreacijo, povsod greš lahko peš ali s kolesom."

Rekreacijski park sredi izsušene rečne struge.

Rekreacijski park sredi izsušene rečne struge.

M.P.

Mesto znanosti in umetnosti 

Valencia leži ob reki Turii, a to ni ista reka, kot je nekoč tekla čez mesto. Po nekaj sušah so mestne oblasti pred leti reko razdelile na dva dela in mestni del reke izsušili, v izsušeni strugi reke so uredili park, dolg kar devet kilometrov. V parku imajo nogometna in tenis igrišča, Guliverjev park za otroke, kjer na tleh dejansko leži velik Guliver, iz njega pa se vijejo tobogani, tekaške in sprehajalne proge ter celo mesto za piknike.

M.P.

Na koncu izsušene struge pa človeka pričaka največja znamenitost Valenice – Cuidad de los Artes y las Ciencias, ali po naše Mesto umetnosti in znanosti, ki že od daleč naredi vtis. Ta arhitekturni dosežek velja za najpomembnejšo turistično destinacijo v mestu, katere obisk nikar ne gre zamuditi.

M.P.

Muzejski kompleks je videti zelo futuristično, kot da bi vstopili v prihodnost in gre res za impresivno doživetje. Po priljubljenosti med obiskovalci je na vrhu tukajšnji največji akvarij v Evropi – L’Oceanografic, v katerem se lahko obiskovalci (skozi steklo) celo dotaknejo morskega psa in kita.

M.P.

In še malo zgodovine: Valencia je eno izmed najstarejših mest v Španiji in je bila ustanovljena v času Rimljanov leta 138 pr. n. št. Izvirno latinsko ime mesta je bilo Valentia, kar pomeni "moč" ali "pogum", pri čemer so mesto imenovali skladno z rimsko navado priznavanja poguma nekdanjim rimskim vojakom po vojni. V času vladavine muslimanskih kraljestev v Španiji je imelo mesto vzdevek Medina bu-Tarab ali "mesto radosti". Gotovo ne čisto po naključju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord