K. Ž. | 19. 3. 2024, 14:58

Spregovorila mama 12-letnice, ki je bila več mesecev tarča spolnih nasilnežev: "To je pekel"

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Primer mlade Dunajčanke, ki je bila več mesecev podvržena spolni zlorabi najmanj 17 dečkov, še vedno pretresa avstrijsko prestolnico. O hčerkini kalvariji pa je zdaj prvič spregovorila njena mama.

Strašne podrobnosti o zlorabi zdaj 13-letne deklice iz Dunaja že tedne polnijo naslovnice časopisov. Učenko naj bi več mesecev v spolne odnose sililo najmanj 17 storilcev, med katerimi so bili nekateri tudi mladoletni. Fantje so jo spolno zlorabljali v garažnih hišah, sanitarijah, stopniščih ter jo nato izsiljevali s posnetki dejanj. Po poročanju oe24, so enkrat celo najeli hotelsko sobo. A najbolj tragično je zagotovo dejstvo, da so vsi storilci na prostosti, le eden ne.

Mama: "Kot v napačnem filmu"

Mati dekleta je zdaj prvič javno spregovorila v oddaji ORF Thema. "Še vedno se ne morem popolnoma zavedati, kaj se je zgodilo. Zdi se mi, kot da sem v napačnem filmu," je dejala mama. Večino časa je mislila, da je njena hči v šoli ali pri popoldanskem pouku. Več mesecev ni vedela, kolikokrat je dekle pravzaprav izostalo od pouka.

Mama goreče nasprotuje očitkom, da bi morala kot starš vedeti, da se nekaj dogaja. Ko je prvi izvedela, kaj so storili njeni hčerki, je bila ogorčena. "Celo telo se mi je začelo tresti, vrtelo se mi je. Bila sem uničena," je povedala.

"Teh slik ne moreš spraviti iz glave"

Razgovorov s storilci mama še ni prebrala. "Duševno gledano je to pravo mučenje za vse nas." Z očetom deklice sta prebrala pol strani, da bi dobila boljši vpogled, a podrobnosti so bile preveč boleče. "Kot mati teh slik ne moreš spraviti iz glave," je dodala.

Profimedia

Zakaj se ji hči ni mogla prej zaupati? "Bila je prestrašena. Bilo ji je izjemno neprijetno. Ti storilci, ta skupina, jo je povsod prikazovala kot dekle, ki počne vse. O njej so širili govorice," je opisala mama. "Takrat je bila stara 12 let. Delno se ni zavedala, kaj se tukaj dogaja."

Mama meni, da je hčerka veliko krivde prelagala nase. Zaradi fotografij, na katerih je v ponižujočem položaju, je bila njena hči polna sramu. 

Potrebujejo nov začetek

Zloraba ni povzročila globokih ran le žrtvi, ampak tudi celotni družini. "Živimo v strahu. Središče našega življenja se mora spremeniti," je obupano dejala ter dodala, da je skrb vzbujajoče, da so vsi osumljenci na prostosti. "Ne vemo, o čem razmišljajo ali o čem razmišljajo njihovi družinski člani ali prijatelji. Nihče ne more tega vedeti. Potrebna je neprestana pozornost. Ne moreš več živeti svobodno."

Njena hčerka ne more več sama stopiti ven. "To je pekel. Zato načrtujemo nov začetek v vsakem pogledu," je zaključila mama.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord