16. 4. 2022, 14:47 | Vir: STA

Hudi spopadi na Švedskem: protestniki napadli policiste

Profimedia

Več ranjenih so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. Kje tiči vzrok za nasilje?

Demonstranti, po poročanju lokalnih medijev je sodelovalo približno 200 ljudi, so se pozno zvečer razšli, protesti pa so potekali tudi v glavnem mestu Stockholm.

Kako se je začelo?

Protestniki v mestu Örebro v osrednji Švedski, ki so demonstrirali proti nameri skrajne desničarske skupine Trdna linija, da zažge Koran, so se v petek spopadli s policijo, pri čemer je bilo devet policistov ranjenih, več policijskih vozil pa je bilo zažganih.

Množična zborovanja so se odvijala tudi v četrtek v mestu Linkoping na vzhodni obali Švedske. Tam so morali tri policiste odpeljati v bolnišnico, dve osebi pa so aretirali.

Je to vzrok za nasilje?

Nasilni protesti so posledica naraščanja napetosti v državi, odkar je znani desničarski skrajnež Rasmus Paludan dobil dovoljenje za zborovanje, na katerem je nameraval zažgati izvod Korana.

Predsednica švedske vlade Magdalena Andersson se je na nasilje odzvala z besedami: "Na Švedskem lahko ljudje izražajo svoja mnenja, ne glede na to, ali so dobra ali slaba, to je del naše demokracije. Ne glede na to, kaj menite, se nikoli ne smete zateči k nasilju."

Dodal je, da je nasilen odziv protestnikov točno to, kar si Paludan želi.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec