13. 5. 2022, 11:53 | Vir: STA

Spopadi v Ukrajini se nadaljujejo, ponovno so med žrtvami civilisti

Profimedia

Zelenski je ruske sile označil za strahopetce in dejal, da je Rusija v Ukrajini doživela strateški poraz. Se strinjate z njim?

V hudih spopadih med ruskimi in ukrajinskimi enotami v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj pet civilistov. Ruske sile nadaljujejo letalske napade na oblegano jeklarno Azovstal v Mariupolju, je sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Ponovno žrtve med civilisti

Ruske sile krepijo napade tudi na vzhodu Ukrajine, kjer se skušajo prebiti do Slovjanska in Kramatorska ter obkoliti ukrajinsko vojsko na črti med separatističnima območjema Doneck in Lugansk, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Profimedia

V spopadih v Donecku je bilo ubitih več civilistov, štirje v krajih Novoselivka, Avdivka in Liman. Po podatkih Združenih narodov je bilo od začetka vojne ubitih več kot 3500 civilistov, vendar organizacija domneva, da je število žrtev veliko večje.

Napadi na Azovstal se nadaljujejo

Ruska vojska nadaljuje raketiranje jeklarniškega kompleksa Azovstal. "Moskva za vzpostavitev popolnega nadzora nad mestom in zatrtje odpora ukrajinskih branilcev uporablja letala za napade na strateške cilje," je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Ruske sile se med granatiranjem skušajo prebiti do osrednjega dela kompleksa.

Profimedia

V Kijevu želijo določiti postopek evakuacije 

Oblasti v Kijevu so medtem sporočile, da se začenja nov krog pogovorov o evakuaciji ukrajinskih borcev iz Azovstala. Kijev želi podpisati dokument, ki določa postopek evakuacije iz jeklarne Azovstal v Mariupolu, je po poročanju časnika Ukrajinska pravda v četrtek sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Po njenih navedbah je v predorih pod industrijskim kompleksom še več kot tisoč vojakov.

Profimedia

"Želimo podpisati dogovor o tem, kako bo potekala evakuacija iz Azovstala - pripravljeni smo ga podpisati," je dejala. Cilj je evakuacija v več fazah, pri čemer je prva prednostna naloga reševanje 38 hudo ranjenih borcev. Po njenih besedah v pogajanjih med Rusijo ter ZN in Mednarodnim odborom Rdečega križa posreduje Turčija.

Strateški poraz Rusije?

Rusija je doslej sicer zavrnila kakršno koli evakuacijo zadnjih ukrajinskih borcev iz jeklarne v pristaniškem mestu Mariupolj in zahtevala, da se Ukrajinci v tovarni predajo.

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nočnem nagovoru poudaril, da je Rusija v Ukrajini doživela strateški poraz, ki je "očiten celemu svetu, toda Rusija preprosto nima poguma, da bi to priznala." Zelenski je ruske sile označil tudi za "strahopetce", ki skušajo "za raketnimi, zračnimi in artilerijskimi napadi skriti resnico".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord