D. D. | 1. 8. 2023, 11:09

Novinarka besno udarila po Hrvatih, ki se norčujejo iz "paradajz turistov" (njen zapis močno odmeva)

Profimedia/fotomontaža

Hrvati se vse bolj posmehujejo turistom, ki si na poletnem oddihu kuhajo sami, ki na plažah grizljajo doma narejene sendviče. Zanje so našli žaljiv vzdevek: "paradajz turisti". Toda znana Hrvatica je po rojakih zdaj udarila s komentarjem, ki močno odmeva na področju nekdanje Jugoslavije.

Zagotovo je vsem poznan pogled na turiste na hrvaški obali, ki grizljajo sendviče ali pa celo jedo od doma prinesen golaž. Kakopak v želji, da bi na dopustu zapravili čim manj. Turistični delavci se nad takimi dopustniki pritožujejo, saj bi si želeli, da bi v gostilnah zapravili več. Zanje imajo celo vzdevek, ki je, milo rečeno, precej žaljiv – "paradajz turisti".

Predmet posmehljivih debat tudi Slovenci

Dejstvo je, da je naša soseda postala draga destinacija, številni pa menijo, da s cenami kar malo pretiravajo, saj si vedno več ljudi ne more privoščiti dopusta. Podatki Eurostata kažejo, da si teden dni dopusta ne more privoščiti kar 28 odstotkov Nemcev, na morje ne morejo niti Čehi, kar 18 odstotkov jih namreč nima dovolj denarja za to. A videti je, da Hrvatov to niti ne zanima kdo ve kako, pred očmi imajo zgolj zaslužek.

Kar zadeva "paradajz turiste", so bili v zadnjem desetletju hrvaškim turističnim delavcem trn v peti predvsem obiskovalci iz Bosne in Hercegovine, nato so se tem pridružili Čehi, letos pa so predmet posmehljivih debat tudi Slovenci. Hrvati so prepričani, da so prav "paradajz turisti" glavni razlog, zakaj zaslužek v turistični sezoni ni takšen, kot bi lahko bil.

Nekateri si na plažo prinesejo hrano od doma.

Nekateri si na plažo prinesejo hrano od doma.

Profimedia

Dalmatinska novinarka v bran

"Paradajz turistom" pa je v bran stopila spletna novinarka Barbara Slade Jagodić, ki je poudarila, da se kot Dalmatinka slabo počuti, ko prebira tovrstne žaljive izjave in komentarje. "Paradajz turistom" je ob tem poslala sporočilo, ki močno odmeva: "Kapo dol, ker lahko pridete, čeprav nimate veliko denarja. Vsa čast, ker ste varčevali, da bi lahko s polnimi prtljažniki pripotovali in se namestili pri naših ljudeh, ki vam iz leta v leto računajo več za isti apartma z istimi davki. Zdaj bodo skočili v zrak: elektrika je dražja! Res je, ampak ne za 150 odstotkov, kolikor ste povišali cene v zadnjih nekaj letih." Novinarka je razkrila tudi, kako se lastniki namestitev hvalijo, da so turistom začeli ugašati klimatske naprave, kadar jih ni v apartmaju. "Če ste se prišli kopat, pa se kopajte še v lastnem znoju!" sarkastično dodaja.

Profimedia

Zimski paradajzarji

Najbolj smešno se novinarki zdi dejstvo, da bodo ravno ti, ki se zdaj vsem posmehujejo, sami "paradajz turisti" pozimi. Ko bodo odšli na smučanje, bodo v prtljažnik skrili sarme in fižol, vse seveda v želji, da bi prihranili. Ker bodo zaprti v apartmaje, jih nihče ne bo videl, zato bodo še naprej lahko poleti druge ozmerjali s "paradajzarji", čeprav so pozimi to sami ...

Jagodićeva meni, da je kogarkoli imenovati "paradajz turist" sramotno, ker je ta turist na Hrvaško prišel z vsem, kar je premogel. "Ti 'paradajz turisti' so nam reševali sezone, ko nismo bili priljubljena destinacija. Navsezadnje smo vsi odrasli grizljajoč nekaj na plaži. Takrat so si še vsi lahko privoščili en teden na morju," pravi novinarka in dodaja, da je vsem takim turistom treba postaviti spomenik. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord