10. 5. 2022, 12:26 | Vir: STA

Sporočilo deklice, ki je umrla v taborišču, se dotakne tudi 'selfie generacije'

Profimedia

Razmišljanja in zgodbe Ane Frank, zapisane v skritem stanovanju medvojnega Amsterdama, so še vedno aktualni in navduhujoči za vse generacije, ne le za mlade. Ste jih že prebrali?

Petinsedemdeset let po prvi objavi njenega dnevnika je Ana Frank za mlade še vedno identifikacijski lik, meni Meron Mendel, direktor Izobraževalne ustanove Ane Frank (Anne Frank Bildungsstätte) v Frankfurtu.

Humanistično sporočilo za 'digitalno generacijo'

"Borbeni duh Ane Frank in humanistično sporočilo njenega dnevnika navdihujeta otroke in mlade, ki so ogorčeni zaradi izključevanja in diskriminacije," je dejal Meron Mendel in dodal, da dnevnik Ane Frank navdihuje tudi odrasle.

"Tudi pisanje dnevnika in dokumentiranje izkušenj se mladim zdi privlačno," je povedal in dodal: "To ne velja le za 'selfi generacijo': vsaka generacija najde svoj pristop k dnevniku Ane Frank - bodisi v stripovski izdaji, filmu ali na Instagramu in TikToku."

Hiša Ane Frank v Amsterdamu je danes eden najbolj obiskanih muzejev v Evropi.

Hiša Ane Frank v Amsterdamu je danes eden najbolj obiskanih muzejev v Evropi.

Profimedia

Brezčasne in univerzalne teme dnevnika

Ana Frank ima še danes ogromen identifikacijski potencial in njen dnevnik odpira vrata do obravnave aktualnih konfliktov. "V svojem dnevniku se ukvarja z antisemitizmom in različnimi oblikami izključevanja, z vprašanji vojne in miru, boljšim svetom, človekovimi pravicami in demokracijo," je še povedal direktor Izobraževalne ustanove Ane Frank.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel