3. 10. 2022, 16:01 | Vir: Metropolitan

Spoznajte najbolje plačane pisatelje na svetu

Profimedia

Nekateri za svoje delo služijo milijone ali pa celo milijarde. Med najbolje plačanimi avtorji je tudi pisateljica, ki je najbolj znana po svetovno uspešni knjižni franšizi Harry Potter.

Na začetku kariere se marsikdo srečuje s poskusi zaviranja, da se s pisanjem ne bodo mogli preživljati. Na srečo je vztrajnost (skoraj vedno) poplačana in se slej ko prej obrestuje. V dokaz je seznam najbolje plačanih pisateljev na svetu, ki so s svojimi deli navdušili bralce po vsem svetu.

Kdo ima največ pod palcem?

Elisabeth Badinter (neto vrednost: 1,3 milijarde)

Francoska filozofinja in zgodovinarka je znana po svojih filozofskih traktatih o feminizmu in vlogi žensk v sodobni družbi. Njena najbolj znana knjiga je The Conflict: How Modern Motherhood Undermines the Status of Women. Oklicali so jo za najbolj vplivno intelektualko v Franciji.

J. K. Rowling (neto vrednost: 1 milijarda)

Joanne Kathleen Rowling je britanska pisateljica, najbolj znana po svetovno uspešni knjižni franšizi Harry Potter, ki se je pozneje razvila še v najbolj dobičkonosno filmsko franšizo vseh časov.

James Patterson (neto vrednost: 800 milijonov)

Ameriški avtor triler romanov, ki so v hipu uspešnice. Prvo knjigo je napisal leta 1976, danes ima v portfelju že več kot 90 naslovov. V Guinnessovi knjigi rekordov je zabeležen kot pisatelj z več kot 70 uspešnicami.

Besede na dan

Tudi največji pisatelji se pisanja lotevajo na različne načine. Morda tu najbolj odmeva znana šaljivka Charlesa Bukowskega, ki je ob informaciji, da njegovi literarni kolegi napišejo tudi po 8.000 besed na dan, rekel: "No, 6.000 besed po prvih 2.000 besedah je zagotovo čisto sranje." Kako produktivni so torej največji pisatelji?

Stephen King (2.000 besed na dan)

Mojster grozljivk, avtor več kot 60 romanov in kopice kratkih zgodb, je v knjigi spominov zapisal, da je na dan napisal vsaj 2.000 besed. "Samo res hude okoliščine so bile razlog, da sem kdaj dan pisanja knjige končal z manj kot 2.000 napisanimi besedami. Če ne pišem vsak dan, liki v mojih mislih postajajo medli – vedno bolj se mi potem zdijo kot liki in ne kot dejanski ljudje."

Anne Rice (3.000 besed na dan)

Avtorica gotskih fikcij in erotične literature je najbolj znana po romanu Intervju z vampirjem (1976), ki se je pretvoril še v velikanski hollywoodski hit. Ena najbolj popularnih ameriških avtoric 21. stoletja (umrla je 11. decembra 2021) je povedala, da pisanje zaključi, ko razreši določene narativne zaplete. "Ne morem kar odklopiti pri 3.000 besedah. Pišem v epizodah. A ko padem notri, pišem od poznega jutra, vse popoldne in ves večer."

Ernest Hemingway (500 besed na dan)

Klasik ameriške literature in večni avanturist ter prejemnik Nobelove nagrade za literaturo je o količini pisanja rekel naslednje: "Ni bilo naključje, da je bil Lincolnov govor v Gettysburgu tako kratek. Zakoni pisanja proze so tako nespremenljivi kot zakoni letenja, matematike in fizike." Hemingway je najraje pisal zjutraj, znan pa je bil po zelo metodičnem pisanju, ki je ustrezalo njegovi notorično perfekcionistični naravi.

James Joyce (90 besed na dan)

Legendarni pisatelj, avtor literarne mojstrovine Ulikses (1922), je tičal na drugi strani pisateljskega zagona. Bil je znan kot izredno počasen pisun – govori se, da je potreboval kar 17 let, da je napisal Finneganovo sedmino (Finnegan's Wake, 1939), famozno antitezo klasičnemu romanu, s katero se je uveljavil kot resnični mojster literarne umetnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol