K. Ž. | 26. 9. 2023, 14:43

Sprevrženost brez meja: priznani zoolog spolno zlorabil vsaj 42 psov

Strokovnjak za krokodile in zoolog Adam Britton

Facebook

Živali je mučil v zabojniku, ki ga je imel na svoji posesti, ter nazorne posnetke objavljal na spletu.

V Veliki Britaniji in Avstraliji, kot tudi drugod po svetu, je veliko prahu dvignil škandal, sredi katerega se je znašel priznani zoolog in strokovnjak za krokodile, ki je spolno zlorabljal živali. Zoper Adama Brittona je bilo vloženih 60 obtožb, v katerih so mu očitali posedovanja vsebine z zlorabo otrok, prav tako je obtožen spolne zlorabe živali.

Strokovnjak za krokodile je tako v ponedeljek sedel za zatožno klop na vrhovnem sodišču v Severnem ozemlju v Avstraliji, kjer so mu očitali, da se je snemal, medtem ko je mučil več ducat psov, dokler večina od njih ni umrla. Posnetke svojih sprevrženih dejanj je nato objavil na splet, kjer je tudi dostopal do gradiva, ki so vsebovale zlorabe otrok. Adam je krivdo priznal.

Obsodba vodilnega zoologa, ki je sodeloval tudi pri produkcijah BBC in National Geographic, bo sledila kasneje.

Zločini preveč nazorni za javnost

Večina podrobnosti njegovih zločinov je preveč nazornih za objavo, zaradi česar je sodnik opozoril ljudi, naj zapustijo sodno dvorano, poroča angleški portal BBC.

Vrhovni sodnik Michael Grant je izrazil svojo zaskrbljenost nad možnostjo, da bi dejstva zločinov močno pretresla navzoče. Zaradi tega je sprejel redek ukrep in iz sodne dvorane napotil varnostnike, kot tudi nižje sodne uradnike, poročajo avstralski lokalni mediji.

Brittonovo "sadistično spolno zanimanje" za živali je prišlo na plano vsaj že leta 2014, so dejali tožilci. Poleg izkoriščanja lastnik domačih ljubljenčkov, je Britton pretental druge skrbnike pse, da so mu jih dali v oskrbo.

Pretental ljudi, da so mu oddali domače živali

Za to je uporabil spletno platformo Gumtree Australia, kjer je našel ljudi, ki so mu pogosto s težkim srcem oddali svoje domače ljubljenčke zaradi potovanj ali službenih obveznosti. Z njimi je tudi zgradil odnos ter se zmenil za oddajo živali. Če so skrbniki živali prosili Brittona za novosti o njihovih ljubljenčkih, jim je ta natvezel laži ter jim poslal stare fotografije.

A resničnost je bila popolnoma drugačna. Britton je namreč živali zadrževal v ladijskem zabojniku na svojem posestvu. Zabojnik, ki ga je poimenoval mučilnica, je tudi opremil s snemalno opremo, nato pa je pod psevdonimi na spletu delil posnetke svojih zločinov.

Policiji je bil naposled le posredovan eden izmed takšnih posnetkov, aprila 2022 pa so Brittona aretirali.

18 mesecev pred aretacijo je Britton zlorabil 42 psov, 39 izmed teh je poginilo. Od svoje aretacije je bil Britton v priporu, decembra pa se bo vrnil na sodišče na zaslišanje za izrek kazni.

Izjemno uspešen pri svojem delu

51-letni Britton se je rodil v Zahodnem Yorkshiru v Združenem kraljestvu, pred več kot 20 leti pa se je preselil v Avstralijo, kjer je nato delal s krokodili. Britton se sicer ponaša z doktoratom iz zoologije, svetovni sloves pa je pridobil s svojim strokovnim znanjem, saj je imel na Univerzi Charlesa Darwina akademski položaj. Med drugim je gostil tudi Davida Attenborougha, ko je ta snemal svojo dokumentarno oddajo Life in Cold Blood (Hladnokrvno življenje).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord