26. 5. 2022, 13:39 | Vir: STA

Srbija in Madžarska sklenili dogovor glede ruskega plina

Profimedia
Srbija in Madžarska sklenili dogovor glede ruskega plina (foto: Profimedia)

Naša vzhodna soseda, ki večino plina uvozi iz Rusije, lahko skladišči več kot šest milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. Kako bo to pomagalo Srbom?

Srbija bo na Madžarskem skladiščila svoj zemeljski plin za prihodnjo zimo, možno pa je, da bo plin od Madžarske tudi kupila, je v sredo po srečanju z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom povedal srbski finančni minister Siniša Mali. Dogovor med Srbijo in Rusijo o količini in ceni plina je še na čakanju.

Srbi naslednjo zimo pričakujejo stabilno oskrbo s plinom 

"Beograd načrtuje usmeritev 500 milijonov kubičnih metrov plina v madžarska skladišča do konca junija," je na skupni novinarski konferenci z madžarskim kolegom povedal Mali. "Skladišči, ki sta del dogovora, bomo začeli polniti junija, od oktobra pa bomo plin iz teh skladišč lahko začeli uporabljati," je še dodal srbski zunanji minister, ki pričakuje, da bo dogovor omogočil stabilno oskrbo s plinom med naslednjo zimo.

Profimedia


Zaprtje tranzitnih poti "spodjeda enotnost Evropske unije"

"Menim, da zaprtje tranzitnih poti, pa naj gre za tranzit plina ali nafte, spodjeda enotnost Evropske unije in enotnost Evrope. Zato bomo mi, Srbi in Madžari, drug drugim omogočil neoviran tranzit energentov," pa je dejal Szijjarto. Poudaril je tudi, da Madžarska ne bo podprla predloga Evropske unije za naftni embargo Rusiji, dokler ne najdejo rešitve, ki bo zagotovila energetsko varnost Madžarske.

Profimedia

Madžarska lahko skladišči več kot šest milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, polna pa je le četrtina skladišč. Večino svojega plina uvaža iz Rusije prek plinovoda skozi Srbijo.

Vučić pričakuje telefonski pogovor s Putinom

Srbija si prizadeva tudi za čim hitrejši sporazum o dobavi zemeljskega plina z Rusijo. Sedanji desetletni dogovor med državama se bo iztekel 31. maja.

Ruski in srbski predsednik Vladimir Putin in Aleksandar Vučić bi morala imeti po Vučićevih napovedih že minuli torek ali sredo telefonski pogovor, v katerem naj bi se dogovorila o novem sporazumu.

Profimedia

Iz Kremlja so v torek sporočili, da pogovor med predsednikoma ni predviden. "To ne pomeni, da takšnega pogovora ne moremo zelo hitro organizirati. Veste, da so zveze z Beogradom naša prednostna naloga, oni so naš zaveznik in prijateljska država, zato bo do pogovora, če bo to potrebno, prišlo," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vučić še vedno pričakuje, da bo do pogovora prišlo. "Mislim, da bo, a počakajmo še kakšen dan. Morda se človek noče pogovarjati z mano. Bomo videli," je v sredo dejal Vučić.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.