Nikola Vuković | 16. 11. 2023, 15:13

Namigovanja so vse glasnejša: kdo bo zmagal na volitvah v Srbiji?

Profimedia

Brez dobrega načrta in enotnega delovanja bo nasprotna stran težko spravila Vučića z vladarskega prestola. 

Marsikje po svetu se že pripravljajo na veseli december, ki bo v Srbiji letos še nekoliko bolj pester, zanimiv in razgiban. 17. decembra bodo namreč na sporedu parlamentarne in lokalne volitve, ki bodo brez dvoma ponudile odgovore na številne najbolj pereče teme.

Absolutna vladavina Aleksandra Vučića in srbske napredne stranke (SNS) je bila v zadnjih desetih letih, opozicija pa od leta 2012 ni imela niti najmanjših možnosti, da bi omajala njeno moč. Kljub temu decembrske volitve predstavljajo novo priložnost za proevropsko opozicijo, ki bo tokrat združena stopila pred Aleksandra Vučića. V zadnjih letih se je zdelo, da lahko zgolj združene opozicijske stranke ogrozijo vladavino enega človeka, ki je v desetih letih vzpostavil tak mehanizem oblasti, da nadzira vse – od medijev do javnih podjetij. Prav zato je dejstvo, da ga bo brez dobrega načrta in enotnega delovanja nasprotna stran težko spravila z vladarskega prestola. 

Namigovanja: kdo bo zmagal na volitvah?

Ker bodo volitve že čez mesec dni, je vse več namigovanj in ugibanj, koliko odstotkov glasov bi lahko dobil SNS in koliko opozicija. Poleg ugibanj obstajajo tudi nekatere uradne in dobro preverjene raziskave javnega mnenja, ki jih izvajajo različne organizacije. Rezultati ene od teh so v javnost prišle ravno včeraj.

Profimedia

Po najnovejših raziskavah listo Aleksandra Vučića podpira 39,2 odstotka državljanov, opozicijsko listo Srbija proti nasilju pa 25,8 odstotka državljanov. To priča, da bodo za oblikovanje parlamentarne večine tako pri SNS kot tudi v opoziciji potrebovali še druge koalicije partnerje.

Zadnjih 20 let se je na volitvah kot tehtnica pojavljal SPS, ki je vedno zadržal trdno jedro okoli 10 do 13 odstotkov glasov državljanov, kar je bilo dovolj za oblikovanje večine tako z DS kot kasneje z SNS. Toda po najnovejših raziskavah podpora SPS trenutno znaša 8,1 odstotka, kar pomeni, da SNS s SPS po teh raziskavah ne bi mogel oblikovati večine v skupščini. 

Poleg omenjenih bi mejo treh odstotkov prejetih glasov presegle še trije državotvorne in nekoliko desno usmerjene liste. Zanimivo je, da so pripadniki teh list nekoč protestirali proti diktatorskemu režimu Aleksandra Vučića in skupaj s proevropsko opozicijo redno hodili po ulicah mnogih mest v Srbiji. Če bi se zanašali na najnovejše raziskave, ki so se doslej izkazale za zelo natančne, bi prav te tri liste lahko odigrale ključno vlogo pri oblikovanju nove oblasti v Srbiji. Čeprav bodo volitve potekale 17. decembra, se zdi vse bolj očitno, da se bo prava bitka odvijala šele po volitvah, ko bodo predstavniki vseh list povabljeni na pogovor o oblikovanju nove vlade s strani SNS, ki bo nedvomno imela največ glasov in posledično bo njen predstavnik dobil tudi mandat za oblikovanje nove vlade.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord