3. 5. 2024, 13:25

Mineva natanko leto dni od krvavega pohoda 13-letnega morilca Koste K. na beograjski osnovni šoli

Profimedia

V Srbiji obeležujejo spominski dan, ob katerem se bodo žrtvam strelskega napada poklonili z vrsto dogodkov.

V Srbiji danes, ob prvi obletnici smrtonosnega strelskega napada na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu, poteka spominski dan z vrsto dogodkov. Srbski mediji so se z enominutno prekinitvijo programa točno ob uri, ko je učenec začel strelski pohod, poklonili umorjenim žrtvam, pred šolo pa se je že zjutraj začela zbirati množica ljudi.

Mirror

Strelski pohod je 13-letni učenec na svoji šoli z očetovo pištolo začel ob 8.41. Ubil je devet učencev in varnostnika, še šest ljudi pa je ranil.

Streljanju na osnovni šoli je naslednji dan sledil nepovezan strelski pohod v bližini Mladenovca, ko je 20-letnik v treh vaseh v okolici ubil devet ljudi, večinoma mladih, še 12 pa jih je ranil. Mediji se bodo z minuto molka oziroma enominutno prekinitvijo programa v soboto ob 22.32 poklonili tudi žrtvam tega strelskega napada.

Pred šolo so se zbrali svojci umrlih

Multidisciplinarna ekipa za vzpostavitev spominskega centra je za danes v sodelovanju z vlado in mestom Beograd sicer pripravila celodnevni spominski program, ki naj bi pomenil začetek večplastnega procesa pomnjenja.

Profimedia

Pred šolo so se že zjutraj začeli zbirati svojci umrlih, prijatelji in občani, ki tam polagajo cvetje, prižigajo sveče in se vpisujejo v spominsko knjigo. V parku Tašmajdan bo čez dan potekal tudi forum, kjer bodo državljani s predstavniki Multidisciplinarne ekipe za vzpostavitev spominskega centra lahko razpravljali o vprašanjih, povezanih z vzroki in posledicami množičnih umorov.

Cilj foruma je, da ljudje odkrito spregovorijo o potrebah, ki so jih imeli po tragedijah, in o tem, ali se je država na te potrebe odzvala, pa tudi o tem, na kakšen način naj se majskih tragedij spominjajo v prihodnost.

Oblasti so po napadih uvedle nekatere ukrepe 

Obe tragediji sta sprožili silovit odziv javnosti v obliki večmesečnih protestov Srbija proti nasilju, pod tem sloganom pa se je tudi združila politična opozicija oblasti srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Opozicija je vladi in njej naklonjenim medijem očitala, da so krivi za ustvarjanje družbenih okoliščin, ki naj bi privedle do porasta nasilja.

Profimedia

Oblasti so po smrtonosnih napadih uvedle nov izbirni predmet za krepitev pozitivnih vrednot, omogočile začasno nekaznovano predajo nezakonitega orožja. Napovedale so tudi, da bodo povečali število policistov, da bo v vsaki osnovni šoli ob varnostniku nenehno prisoten tudi policist, pa tudi zaostritev zakonodaje v zvezi s strelnim orožjem.

Po drugi strani niso izpolnile zahtev po zamenjavi članov sveta za regulacijo elektronskih medijev. Prav tako pa poslancem ni uspelo izglasovati nezaupnice zoper notranjega ministra Bratislava Gašića, ki so mu očitali objektivno odgovornost za tragedijo.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec