Ni. Vu. | 18. 12. 2023, 10:51

Bodo morali prebivalci Beograda spet na volišča?! Opozicija ne priznava rezultatov in državljane poziva na proteste (poglejte, zakaj)

Profimedia

Volitve v Srbiji so dvignile ogromno prahu.

V Srbiji je bilo v nedeljo vse v znamenju parlamentarnih in pokrajinskih volitev, na katerih so glasove nabirali tudi kandidati za beograjsko skupščino in še dodatnih 64 lokalnih parlamentov. Tudi tokratne volitve, kot večino prejšnjih, so zaznamovale številne nepravilnosti, ki so bile opažene na voliščih. Paralelni seznami, plačevanje glasov, sumljive osebe na voliščih, nekaj incidentov, v katerih so opazovalcem ene organizacije zažgali avtomobile, so le nekatere stvari, ki so zaznamovale volilni dan.

Opozicija, ki je nabrala kar nekaj glasov, a (pričakovano) zaostala za Vučićevim političnih strojem, medtem ne želi priznati rezultatov beograjskih volitev in poziva državljane na proteste, ki bodo danes danes ob 18. uri.

Predsednik stranke svoboda in pravica Dragan Đilas je prepričan, da stranka SNS ni osvojila večine glasov v Beogradu in da je število volilnih nepravilnosti gromozansko. Poudaril je tudi, da naj bi bilo kar 40.000 volivcev v prestolnici Srbije iz Republike Srbske pripeljanih od drugod. "Po naših ocenah je bilo izdanih 40.000 osebnih izkaznic ljudem, ki ne živijo v Beogradu," ga je dopolnil Miroslav Aleksić iz liste Srbija proti nasilju in dodal, da "smo bili ves volilni dan priča volilnemu nasilju brez primere".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord