Ni. Vu. | 15. 11. 2023, 13:44

Znani obrazi v boj za novo, pravičnejšo Srbijo: "Ne potrebujemo nove kaste privilegiranih političnih oligarhov, ki bi stali nad zakonom!"

ProGlas

V boj proti Aleksandru Vučiću se je pričakovano podal tudi eden najbolj kultnih filmskih igralcev s področja nekdanje Jugoslavije.

Srbija se pripravlja na volitve, ki bodo na sporedu 17. decemba, glavno vprašanje, ki si ga zastavljajo številni, pa je, ali se bo avtoritarna vladavina Aleksandra Vučića končno zaključila oziroma vsaj omajala ali pa se bo država potopila v še večji mrak. Proevropska opozicija bo nastopila skupaj, politični analitiki pa vidijo največje možnosti opozicije na lokalnih beograjskih volitvah. V primeru zmage na beograjskih volitvah bi bila oblast Aleksandra Vučića resno ogrožena, v enem od intervjuju je celo izjavil, da bo odstopil s položaja predsednika, če bo izgubil na katerikoli ravni volitev. 

Poleg opozicijskih politikov in različnih civilno družbenih pobud so k splošni mobilizaciji državljanov pozvale tudi številne javne osebnosti, ki se trudijo prebuditi apatično in politično neaktivno prebivalstvo, ki je na prejšnjih volitvah predstavljalo tako imenovane bele lističe. Ti so v resnici “pomagali” Vučiću obstati na oblasti. Do zdaj je pobudo ProGlas podpisalo skoraj 100.000 ljudi, nosilci pobude pa so začeli tudi potovati po mestih Srbije, da bi ljudi čim bolj seznanili s težkim položajem, v katerem se država nahaja. 

ProGlas so oblikovali akademiki Ljubomir Simović, Vladimir Kostić in Vladica Cvetković, profesorji Ivanka Popović, Miodrag Jovanović, Filip Ejdus in Tamara Džamonja Ignjatović, sodnik Miodrag Majić, igralca Dragan Bjelogrlić in Svetlana Bojković, pisec Gojko Božović, novinarja Petar Peca Popović in Biljana Stepanović ter režiser Srdan Golubović. 

"Naše nedvoumno prepričanje je, da trenutek, v katerem živimo, od vseh odgovornih in zaskrbljenih državljanov zahtevanje soočenje z dejstvi in sprejemanje jasnih odločitev. Ni dovolj le govoriti o  spremembah, marveč se  je treba aktivno vključiti v doseganje le-teh," poudarjajo člani združenja ProGlas. Hkrati so poudarili, da "Srbiji ni potrebna nova kasta privilegiranih političnih oligarhov, ki bi stali nad zakonom, ampak enake priložnosti za vse in solidarnost, brez katere ni mogoče preživeti kriznih časov", ter da "Srbija ne potrebuje kulta osebnosti, ampak svobodne državljane, ki sami urejajo odnose v svoji državi".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol