5. 9. 2023, 17:32 | Vir: STA

Srbski parlament je predčasno končal zasedanje, kaj se dogaja?

Profimedia

Tamkajšnja opozicija je uresničila svoje napovedi.

Srbski parlament je danes predčasno končal zasedanje, potem ko je del opozicijskih poslancev oviral njegovo delo z žvižgi, petjem in vzkliki. S tem so uresničili napoved na sobotnih protestih, da bodo od danes blokirali delo skupščine, ker oblasti že štiri mesece ignorirajo zahteve ljudi na protestih proti nasilju.

Brnabić nadaljevala z govorom

Govor premierke Ane Brnabić, ki je na izrednem zasedanju predstavljala predlog rebalansa proračuna in kandidata za novega gospodarskega ministra Slobodana Cvetkovića, so opozicijski poslanci motili s hrupom in stalnimi žvižgi, pa tudi s petjem in navijanjem.

Premierka, pa tudi predsednik parlamenta Vladimir Orlić, ki so ga prav tako motili s hrupom, sta kljub temu vztrajala z govori, opoziciji pa sporočila, da bi jo moralo biti sram. Obtožila sta jo, da izvaja nasilje, poroča srbski portal N1 Srbija.

Opozicijski poslanci so člane vlade že ob prihodu v dvorano pospremili z žvižgi in vzkliki lopovi. Pristopili so tudi do govorniškega odra in vzklikali "Ven", vstajali iz poslanskih klopi in držali napise, kot je Zamenjava vodstva RTV Srbija in prečrtana logotipa komercialnih televizij Pink in Happy.

Ni šlo drugače, vlada ni izpolnila zahtev

Poslanec Nebojša Zelenović iz opozicijske poslanske skupine Moramo - Skupaj je napovedal, da bodo po poslanskih vprašanjih blokirali delo skupščine. Izpostavil je, da so parlamentu ponujali pogovore, ta pa je samo "kupoval čas" in ni ustanovil niti preiskovalnega odbora o okoliščinah množičnih streljanj v maju.

Poslanec Radomir Lazović pa je v imenu organizatorjev protestov povedal, da do konca leta zahtevajo nujen razpis predčasnih parlamentarnih volitev in lokalnih volitev v Beogradu. Po volitvah, na katerih bi lahko prišlo do zamenjave režima Srbske napredne stranke (SNS), želi opozicija po njegovih besedah izpolniti zahteve državljanov.

Dodal je, da od predsednika države Aleksandra Vučića zahtevajo nujen odgovor in da bodo zasedanja parlamenta blokirali, dokler ne bodo dobili odgovora o razpisu volitev. N1 Srbija, ki je navedel vir blizu vodstvu SNS, je nato danes poročal, da je Vučić že odločil, da bodo predčasne parlamentarne volitve potekale decembra.

Poslanec Lazović pa je za petek pred poslopjem vlade v Beogradu napovedal nov, že 19. protest Srbija proti nasilju. Predsednik Gibanja svobodnih državljanov Pavle Grbović pa je povedal, da so danes predstavniki vlade v parlament prvič prišli z oboroženimi varnostniki. Povedal je tudi, da so bili okoli poslopja parlamenta vojaki in policisti.

Ozadje protestov opozicije

Proteste proti nasilju proevropska opozicija organizira po dveh strelskih napadih, ki sta v začetku maja pretresla državo. V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil deset ljudi, devet učencev in varnostnika. Dan kasneje pa je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil devet ljudi, večinoma mladih.

Z enega od preteklih protestov opozicije.

Udeleženci protestov, ki so sprva potekali v Beogradu in se nato razširili po državi, med drugim zahtevajo menjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev ter zamenjavo notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina.

Zahtevajo tudi odvzem frekvenc komercialnima televizijama Happy in Pink, ker po njihovem mnenju s svojimi resničnostnimi šovi spodbujata sovraštvo in nasilje. Kljub obljubam, da najbolj spornega resničnostnega šova na Pinku Zadruga ne bo, se je že začela njegova nova sezona z istimi udeleženci in novim imenom - Zadruga Elita.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol