16. 5. 2022, 20:19 | Vir: STA

Sta Rusija in Ukrajina dosegli dogovor o evakuaciji ujetih vojakov?

Profimedia
Sta Rusija in Ukrajina dosegli dogovor o evakuaciji ujetih vojakov? (foto: Profimedia)

Razmere v zadnjem zatočišču ukrajinskih sil v mestu Mariupolj so izredno težke. Se jim končno obeta rešitev?

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil po večdnevnih pogajanjih dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih vojakov iz jeklarne Azovstal v južnoukrajinskem mestu Mariupolj. 

Po navedbah ministrstva sta se o evakuaciji dogovorili ruska in ukrajinska vojska. V Kijevu tega uradno za zdaj niso potrdili.

Evakuirali jih bodo nad območje pod nadzorom Rusije

"S predstavniki ukrajinske vojske v Azovstalu v Mariupolju je bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjencev," je sporočilo ministrstvo v Moskvi.

Kot so še navedli, bo v času evakuacije veljala prekinitev ognja, ukrajinske vojake pa bodo odpeljali v bolnišnico v bližnje mesto Novoazovsk na vzhodu Ukrajine, ki ga nadzorujejo proruski separatisti.

Ukrajinska stran teh informacij za zdaj ni potrdila. Oblasti v Kijevu so sicer večkrat poudarile, da si aktivno prizadevajo za rešitev ukrajinskih vojakov iz Azovstala. Zahtevale so tudi njihovo premestitev na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom ali v tretjo državo.

Po družbenih omrežjih sicer krožijo pretresljivi posnetki ujetih v jeklarni. Eden izmed takšnih je posnetek vojaka, ki poje ganljiv napev, medtem, ko se v ozadju slišijo eksplozije.

V jeklarni še vedno večje število vojakov

Industrijski kompleks jeklarne Azovstal je zadnje zatočišče ukrajinskih sil v Mariupolju, ki je sicer pod popolnim nadzorom ruskih sil. V jeklarni naj bi bilo ujetih še na stotine ukrajinskih vojakov, ki se skrivajo v podzemnih predorih ogromnega kompleksa.

Ukrajinski bataljon Azov, ki je vodil obrambo pristaniškega mesta Mariupolj, je objavil videoposnetke iz jeklarne, na katerih zatrjujejo, da tam ujeti vojaki umirajo zaradi ran.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.