20. 2. 2024, 12:06 | Vir: STA

Zaradi stavke zaprta ena največjih znamenitosti sveta

Profimedia

Pariški Eifflov stolp, ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti na svetu, zaradi stavke zaposlenih že drugi dan ostaja zaprt. Razlog za stavko je nezadovoljstvo glede finančnega upravljanja znamenitosti.

Mestno javno podjetje SETE, ki upravlja s stolpom, je na spletni strani zapisalo, da bo pri obisku spomenika prihajalo do motenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Imetnikom vstopnic svetujejo, naj pred prihodom preverijo situacijo ali preložijo obisk. Imetnike elektronskih vstopnic je upravljavec stolpa pozval, naj preverijo elektronsko pošto za nadaljnje informacije.

Gre za drugo stavko osebja Eifflovega stolpa v dveh mesecih, ki bi se po navedbah sindikatov lahko podaljšala. Prvo stavko so zaposleni organizirali decembra lani ob stoti obletnici smrti inženirja Gustava Eiffla.

Eifflov stolp.

Eifflov stolp.

Profimedia

Sindikati so kritični do poslovnega modela podjetja SETE, ki da temelji na "napihnjenih" ocenah števila obiskovalcev v prihodnje in "močno podcenjenih" gradbenih stroških.

Eifflov stolp vsako leto obišče skoraj sedem milijonov obiskovalcev, od tega jih je približno tri četrtine tujcev, piše na spletni strani Eifflovega stolpa. Med pandemijo covida-19 se je število obiskovalcev zaradi zaprtja in omejitev potovanj močno zmanjšalo, vendar se je leta 2022 povzpelo na 5,9 milijona.

Lani ga je obiskalo 6,3 milijona ljudi, še večji obisk pričakujejo letos, ko bo francoska prestolnica poleti gostila olimpijske igre.

Delavci bodo na današnjem zboru glasovali o morebitnem nadaljevanju stavke, ki sta jo sklicala sindikata CGT in FO, še navaja AFP.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel