R. K. | 17. 2. 2023, 09:10

Ste vedeli, da Google o vas zbira občutljive podatke? Razkrivamo, kako mu to preprečite

Profimedia

Z nekaj preprostimi koraki lahko poskrbite, da vaših podatkov ne bodo uporabljali v lastne namene.

Brez uporabe Googlovih storitev si uporabo interneta danes težko predstavljamo. Mreža med seboj povezanih aplikacij in storitev, ki ki deluje s pomočjo Googlovega računa, je vsekakor nadvse uporabna. A hkrati daje spletnemu gigantu možnost, da o vas zbere vse več različnih osebnih podatkov. Te nato s pridom uporablja v različne namene. Med drugim spremljajo vašo zgodovino iskanja, lokacijo, videoposnetke in oglase, ki si jih ogledate.

Zbiranje podatkov pa lahko Googlu enostavno tudi omejite ali preprečite, če sledite nekaj preprostim korakom. 

Kako to storite?

V iskalno vrstico vpišite myactivity.google.com, kar vas bo preusmerilo na spletno mesto, kjer se skriva vse, kar ste kadarkoli počeli z Googlom. Tukaj lahko dostopate do vseh podatkov, ki so jih Google in njegove aplikacije, kot sta Youtube ali Googlovi zemljevidi, zbrali o vas. Nadaljnje zbiranje podatkov lahko Googlu tudi onemogočite, že zbrane podatke pa zbrišete. Nastaviti je mogoče tudi časovnico, ki določa obdobje, v katerem podatki izginejo sami.

Kako izbrišemo zbrane podatke?

Podatke, ki jih beleži Google, razvršča v tri kategorije. Prva je naša aktivnost na spletu in v aplikacijah, sledi ji zgodovina lokacij, ki smo jih obiskali, na tretjem mestu pa je zgodovina ogledanih videov na YouTubu.

myactivity.google.com/posnetek zaslona

Zbrane podatke je mogoče izbrisati samodejno ali ročno. A ročno brisanje je lahko zelo zamudno, če ste uporabnik Googlovih storitev že dlje časa. Če želite, da se podatki izbrišejo samodejno, lahko izberete med tremi časovnimi obdobji - 3, 18 ali 36 mesecev.

Velja dodati, da je s pomočjo spletnega naslova myactivity.google.com do Googlovih aktivnosti mogoče dostopati tako na pametnih telefonih kot tudi na osebnih računalnikih

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol