K. Ž. | 21. 9. 2023, 12:31

Strašljiva resničnost tehnologije: z umetno inteligenco ustvarjali gole fotografije mladoletnic

Profimedia

Na ta strašljiv primer je sprva opozorila skupina mamic, potem ko so njihove hčerke začele prejemati svoje prirejene gole fotografije.

V Španiji odmeva precej nenavaden in skrb vzbujajoč primer, kjer so se po spletu začele širiti gole fotografije mladoletnic, ki jih niso posnele same. Fotografije deklic so bile namreč prirejene z umetno inteligenco, s katero so deklicam odstranili oblačila. Španska policija je zaradi širjenja fotografij nemudoma sprožila preiskavo, poroča portal CNN.

Skupina mater iz mesta Almendralejo v pokrajini Ekstremadura so na policijo oddale prijavo, da so njene hčerke prejele fotografije, na katerih so gole. Ena izmed mam, Miriam Al Adib, je preko Instagrama pričela ozaveščati javnost o dani situaciji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dra. Miriam Al Adib Mendiri (@miriam_al_adib)

Na posnetku se spominja, kako ji je hči povedala, da je nekdo s pomočjo aplikacije ustvaril fotografijo, na kateri je gola. Hči je še dodala, da se je enaka stvar zgodila ducat drugim dekletom.  

Lokalni vladni uradnik Francisco Mendoza je za lokalne medije dejal, da je policija uspela identificirati nekatere mladostnike, ki so morda vpleteni v dogodku. Španska policija sicer izjav o napredku preiskave ni dala.

Mama ene izmed deklic, Pilar Porron, je dejala, da je njena hčerka za gole fotografije izvedela preko prijateljice. Druga mama, Fatima Gomez, pa je povedala, da so njeno hčerko z dotičnimi fotografijami poskušali izsiljevati. Hčerka ji je namreč pokazala pogovor s fantom, ki od nje zahteval denar. Ker njegovi zahtevi ni ugodila, ji je fant poslal njeno prirejeno golo sliko.

Fotografije naj bi bile izdelane v aplikaciji, ki s pomočjo umetne inteligence izdeluje fotografije ljudi brez oblačil. Župan Almendraleja Jose Maria Ramirez je dejal, da je dotični dogodek le še en primer nasilja na podlagi spola. Maria Guardiola, vodja regionalne vlade Ekstremadure. je že obsodila ostuden dogodek na platformi X. "Digitalno nasilje zoper žensk je nadloga, ki močno narašča," je zapisala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol