J. B./STA | 12. 7. 2023, 15:32

V manj kot 24 urah udarilo več deset tisoč strel (poglejte, kje)

Profimedia

Močna nevihtna fronta je povzročila kopico preglavic, ena od neštetih strel pa je zadela celo žensko in jo hudo poškodovala!

Čez Švico se od torka pomika močna nevihtna fronta. Vremenske službe so danes sporočile, da so v manj kot 24 urah zabeležile več deset tisoč udarcev strel po državi. V kantonu Fribourg je ena od njih udarila v žensko in jo hudo poškodovala. Zabeležili so sunke vetra do 140 kilometrov na uro. Vremenska služba SRF Meteo je poročala o več kot 70.000 strelah po vsej Švici, Meteonews Switzerland pa o več kot 50.000.

"Pokalo" je tudi v Sloveniji, ARSO je sporočil, da so udare strel zabeležili celo na potresni opazovalnici v Ljubljani!

Iz varnostnih razlogov se v torek zvečer na letališču v Zürichu približno eno uro ni bilo mogoče prijaviti za let. Medtem so v mestu Chur ob reki Ren v kantonu Graubünden na vzhodu v torek zabeležili najvišjo letošnjo temperaturo v državi, in sicer 37,6 stopinje Celzija.

Profimedia

Nevihtna fronta je povzročala težave tudi v Avstriji, kjer so ponekod morali posredovati gasilci. Samo na Tirolskem so zaradi močnega dežja in vetra opravili 300 intervencij. Med drugim so s cest odstranjevali naplavine in izruvana drevesa, na zahodu države pa je več tisoč gospodinjstev ostalo tudi brez elektrike.