25. 9. 2023, 15:48 | Vir: STA

Ukrajinci bodo Ruse streljali z radioaktivnim strelivom (iz ZDA so prejeli naboje z osiromašenim uranom)

Profimedia/fotomontaža

Takšno strelivo mnogi povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake.

Ukrajinska vojska je prejela ameriške bojne tanke M1 abrams, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pri tem sicer ni pojasnil, koliko tankov je prispelo v državo in koliko časa bo trajalo, da bodo razporejeni na fronto. "Dobre novice od obrambnega ministra Rustema Umerova. Abramsi so že v Ukrajini in se pripravljajo za okrepitev naših brigad," je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih.

Profimedia

V strelivu osiromašen uran

Washington je januarja napovedal, da bo Ukrajini dobavil 31 bojnih tankov abrams, marca pa je sporočil, da bodo dobavo izvedli jeseni. Že pretekli teden je ameriški obrambni minister Lloyd Austin naznanil, da bodo ZDA prve abramse Ukrajini dobavile v prihodnjih dneh. Tanki bodo opremljeni s 120-milimetrskimi naboji z osiromašenim uranom, je dodal.

Osiromašeni uran je snov, ki nastaja v procesu bogatitve urana za pridobivanje jedrske energije ali jedrskega orožja. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev. Ko strelivo, izdelano s konico ali jedrom iz osiromašenega urana, zadane trden predmet, na primer bok tanka, ga prebije in nato eksplodira.

Profimedia

Domnevne zdravstvene posledice

Hlapi se pretvorijo v prah, ki je strupen in tudi rahlo radioaktiven. Strelivo z osiromašenim uranom sicer povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake v preteklih spopadih, čeprav ni dokazano, da je strelivo vzrok za te težave.

ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani skupno namenile več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči. V prihodnjih tednih pa naj bi po poročanju ameriških medijev Ukrajini dobavile tudi rakete dolgega dosega ATACMS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol