R.S. | 3. 5. 2023, 19:32 | Vir: STA

Strelski pohod v Beogradu: umrla hči znanega srbskega odbojkarja

Profimedia/Twitter/ikragujevac/fotomontaža

Ubogi starši so nestrpno čakali na novico, da je njihov otrok še živ. A nekateri je nikoli niso dočakali. 

Srbijo je pretresel smrtonosni napad na osnovni šoli v središču Beograda, v katerem je 13-letni učenec z očetovo pištolo ubil osem učencev in varnostnika. Ranil je še sedem ljudi. Mladoletnik, ki so ga prijeli, je napad načrtoval vnaprej. Prijeli so tudi njegovega očeta. V državi so od petka razglasili tridnevno žalovanje.

Po doslej znanih podatkih je 13-letnik napad načrtoval mesec dni, svoje žrtve pa naj bi izbral vnaprej. Imel je seznam z imeni učencev, ki jih je nameraval ubiti, kot tudi skico šole s potekom napada. Učilnico, kjer je imel njegov sedmi razred pouk zgodovine, je za napad izbral, ker je blizu vhoda v šolo. 

Profimedia

Starši otrok so po streljanju pretreseni čakali na novico, ali je njihov otrok še živ. Košarkar Duško Savanović in igralec Marko Janketić sta potrdila, da sta njuna otroka nepoškodovana. Tudi sin pevke Ane Stanić je bil nepoškodovan.

Minister za trgovino Tomislav Momirović ima otroka, ki obiskuje nesrečno šolo, a je strelski pohod preživel: "Moj starejši otrok obiskuje OŠ Vladimirja Ribnikarja in vsi smo pretreseni. Poznal sem varnostnika, zgrožen sem. Bil je izjemno pozoren in skrben do vseh otrok v šoli. Strašna tragedija," je povedal po strelskem pohodu. Med tistimi, ki preživljajo pravo agonijo, pa je nekdanji srbski obojkar in trener Dragan Kobiljski, ki je v tragediji izgubil hčerko

Profimedia

Po napadu so se v Srbiji zvrstili pozivi k prenehanju toleriranja nekaznovanega nasilja v javnem prostoru na vseh ravneh, ki so se prepletali z zgroženostjo, nejevero in žalostjo spričo tragedije. Slišati je bilo ocene, da prihaja do promocije nasilja v medijih, kritike so letele tudi na vlado. Napad so obsodile politične stranke, organizacije in združenja, v njih pa so navedli, da je tragedija "posledica tragičnih družbenih okoliščin in nasilja, ki se že leta promovira v javnem prostoru".

V Sloveniji, širši regiji in Evropski uniji so prav tako številni izrazili sožalje in pretresenost ob tragediji na beograjski osnovni šoli. Sožalje in pretresenost sta izrazila predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob. "Izražam iskreno sožalje družinam preminulih, ranjenim pa čim hitrejše okrevanje," so Golobovo izjavo povzeli na Twitterju vlade.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord