Nikola Vuković | 5. 10. 2023, 08:38

Svetovni politični drobir: Američani bi v Ukrajino poslali rakete, EU napoveduje pogajanja glede članstva Ukrajine

Profimedia

Na mednarodnem političnem odru je dogajanje v zadnjih dneh pestro, da bi bilo težko bolj.

Spori v republikanski stranki, ki trajajo že nekaj časa, in ki so kongresu povzročili dodatne težave po možnosti finančne blokade, so v Združenih državah Amerike privedli do glasovanja o odstavitvi Kevina McCarthyja, predsednika predstavniškega doma. V torek je predstavniški dom kongresa z 216 glasovi za in 200 proti prvič v zgodovini odstavil svojega voditelja. Za odstavitev je glasovala tudi desnica v njegovi republikanski stranki, in sicer zaradi slabe uspešnosti pri zmanjševanju federalnih izdatkov. 

Biden glede Ukrajine kramljal z zavezniki

Predsednik ZDA Joe Biden se je medtem pogovarjal s predstavniki zavezniških držav o nadaljnji usklajeni pomoči Ukrajini, in sicer zaradi zaskrbljenosti številnih, da se podpora napadani državi zmanjšuje. Biden je kramljal z voditelji Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Združenega kraljestva, Kanade, Poljske, Romunije, pa tudi s predstavniki EU in NATO, kot je navedeno v izjavi Bele hiše. Mediji poročajo, da je bilo na sestanku poudarjeno tudi, da je Amerika pripravljena poslati taktične balistične rakete v Ukrajino, ampak šele tedaj, ko bo to odobril tudi Biden.

Profimedia

EU napoveduje začetek pogajanj o članstvu Ukrajine

Evropska unija se pripravlja na to, da bo že decembra uradno napovedala začetek predpristopnih pogajanj z Ukrajino, poroča portal Politico, ki se sklicuje na diplomate v Bruslju. Po besedah treh neimenovanih diplomatov nameravajo voditelji 27 držav članic EU pred koncem leta "prižgati zeleno luč" za začetek pogajanj z Ukrajino. Vendar pa odločitev o odprtju pogajanj EU z Ukrajino prinaša politične in pravne težave, piše Politico. Da bi pogajanja začela, mora Ukrajina izpolniti niz pogojev, ki jih je postavila Evropska komisija, vključno z reformo pravosodja in bojem proti korupciji. Kot so priznale ukrajinske oblasti, so do avgusta izpolnili dva od sedmih pogojev. 

Prvi temnopolti predsednik

Spodnji dom kanadskega parlamenta je dobil prvega temnopoltega predsednika v zgodovini, potem ko je prejšnji predsednik odstopil zaradi "afere" z nekdanjim ukrajinskim vojakom, ki je služil v SS enoti med drugo svetovno vojno. Člani spodnjega doma, ki šteje 338 poslancev, so na tajnem glasovanju za novega predsednika izbrali Grega Fergusa iz liberalne stranke, in sicer pred njegovim kolegom Shawnom Caseyjem, konservativcem Chrisom d'Entremontom in voditeljico zelenih Elizabeth May. "Danes ste postali prvi temnopolti Kanadčan na čelu parlamenta," je dejal premier Justin Trudeau.

Profimedia

Pakistan bo izgnal 1,7 milijona prosilcev za azil

Pakistan je ukazal afganistanskim prosilcem za azil, naj do konca meseca zapustijo državo. Pakistanske oblasti so sporočile, da bo okoli 1,7 milijona afganistanskih prosilcev za azil moralo državo zapustiti do novembra. Nagel porast števila nelegalnih migrantov ob zahodni meji je privedel pakistanske oblasti v Islamabadu do tega koraka, prst krivde pa so usmerili tudi v operativce v Afganistanu. Medtem so tudi talibanske oblasti pozvale Pakistan, naj dodatno preuči svoj "neprijeten korak" ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol