23. 5. 2022, 15:03 | Vir: STA

Evropska država uradno ostala brez ruskega plina

Profimedia

Na koga vse bo vplivala prekinitav pogodbe, ki je bila v veljavi skoraj 30 let?

Poljska bo uradno prekinila pogodbo o dobavi zemeljskega plina, ki jo ima sklenjeno z Rusijo, sta napovedala poljska ministrica za podnebje Anna Moskwa in državni sekretar Piotr Naimski.

Odločitev o prekinitvi pogodbe, ki je bila v veljavi od leta 1993, je vlada sprejela 13. maja. K prvotni pogodbi sta obe strani podpisali več dopolnil, zadnja verzija je iz leta 2010.

Profimedia

Prekinitev pogodbe po skoraj 30 letih

Ker gre za mednarodno pogodbo, mora poljsko zunanje ministrstvo o prekinitvi še uradno obvestiti rusko vlado, kar se bo po napovedih Moskwe zgodilo v kratkem.

"Po skoraj 30 letih so se odnosi Poljske in Rusije, povezani z zemeljskim plinom, končali," je Naimski dejal na poljskem nacionalnem radiu in Facebooku.

Ruski Gazprom "ni zanesljiv partner".

Moskwa pa je na Twitterju zapisala, da je ruska agresija na Ukrajino potrdila odločenost poljske vlade, da postane popolnoma neodvisna od ruskega plina. "Vedno smo vedeli, da (rusko plinsko podjetje op. a.) Gazprom ni zanesljiv partner," je navedla.

Prekinitev bo vplivala na Nemčijo

Prekinitev pogodbe za dobavo preko plinovoda Jamal ne bo vplivala samo na poljsko dobavo, ampak tudi na tranzit proti Nemčiji. Vendar pa je bil po navedbah agencij ta plinovod zadnje čase uporabljen samo za dobavo v obratni smeri, in sicer iz Nemčije na Poljsko.

Rusija je sicer 27. aprila ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski, ker je ta zavrnila plačevanje plina v rubljih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord