I. D. | 2. 8. 2022, 22:00

Kakšna najdba! Tako velikega diamanta te vrste ni bilo že vsaj 300 let!

Profimedia/Lucapa/fotomontaža

Našli so ga v Angoli, takoj je postal prava senzacija. Uganete, koliko je vreden in kakšne barve je?

Rudarji v Angoli so izkopali redek rožnat diamant, največjega v zadnjih treh stoletjih. Odkrili so ga v rudniku Lulo, ki je v lasti avstralskega podjetja Lucapa.

170-karatni diamant je dobil ime Lulo Rose.

Rudnik Lulo se nahaja na severovzhodu Angole, ki je najbolj bogat z diamanti. Lulo Rose je diamant tipa IIa, ene najredkejših in najčistejših vrst naravnih kamnov.

Lucapa Diamond Company

Diamant bodo prodali najboljšemu ponudniku preko mednarodne dražbe, a nihče ne upa napovedati, kako visoko ceno bo dosegel. Za občutek – 59,6 karatni Pink Star, ki so ga leta 2017 prodali na dražbi v Hong Kongu, je dosegel 69,6 milijona evrov.

Tako kot Pink Star se tudi Lulo Rose prodaja v surovi obliki. Da bi zasijal v najlepši luči, ga bo potrebno zbrusiti. V tem procesu dragi kamni lahko izgubijo do 50 odstotkov prvotne teže.

Profimedia

V zadnjih letih smo bili priča številnim spektakularnim najdbam, kar je posledica nove tehnologije, ki si jo tuje družbe, lastnice večine afriških rudnikov diamantov, zlahka privoščijo. Tako imenovani geolokatorji diamantov med drugim uporabljajo pozitronsko emisijsko tomografijo, s katero locirajo manjše in večje kamne globoko pod zemljo.

Profimedia

A največji še vedno ostaja Cullinan, 3106 karatni diamant, ki so ga v Pretoriji v Južni Afriki našli davnega leta 1905. Bil je tako velik, da ga je vodja rudnika sprva mislil zavreči, saj je bil prepričan, da to gotovo ne more biti diamant. O njegovi usodi je odločal kraj Edvard VII, ki mu ga je za rojstni dan pdoarila južnoafriška provinca Transval. Njegova velikost je botrovala tudi odločitvi, naj ga najboljši takratni mojstri razrežejo. Nastalo je 9 velikih diamantov in 96 manjših brilijantov ter nekaj nebrušenih koščkov. 

Profimedia

Diamante najdemo celo v Sloveniji, in sicer na Pohorju.Tam so jih našli raziskovalci Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Gre za mikroskopsko majhne vključke v večjih kristalih granata. So rumenkasti, rjavkasti in tudi rožnati.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec